Windows ISLETIM SISTEMINE Virtualbox ile Pardus Kurulumu SEKILLI ANLATIM

drtimur

Üye
9 Ocak 2013
66
0
Berlin
Windows ISLETIM SISTEMINE Virtualbox ile Pardus Kurulumu

Pardus’un nasıl bir işletim sistemi olduğunu merak edenler için en kolay çözüm bir sanal makineye kurmaktır. Böylece bilgisayarınızda kurulu işletim sistemine hiçbir zarar vermemiş olursunuz. Beğenirseniz bilgisayarınızın sabit diskinde oluşturacağınız farklı bir bölüme kurabilirsiniz. Bu yazıda Virtualbox sanal bilgisayar programı ile Pardus 2013 RC2 kurulumunun nasıl yapılacağını anlatacağım. Öncelikle Virtualbox programı Oracle tarafından geliştirilmekte olan ücretsiz bir sanal işletim sistemi platformu. Virtualbox programına buradaki sayfadan ulaşabilirsiniz. Sanal işletim sistemi platformlarında bilinmesi gereken iki terim var. Host (Ev sahibi) ve guest (misafir) terimleri. Ev sahibi bizim kendi işletim sistemimizi, guest ise sanal platforma kuracağımız işletim sistemini belirtiyor. Benim kendi işletim sistemim Windows 7, bu yüzden Virtualbox’ı indirirken indirme sayfasından,

  • VirtualBox 4.2.8 for Windows hosts x86/amd64
INDIR

----Download VirtualBox 4.2.8 for free


PARDUS 2013 X32 BIT M. WINDOWS ICIN ISO FILE

INDIR

http://turbobit.net/hl3k3r9xywyi.html



PARDUS 2013 X64 BIT M. WINDOWS ICIN ISO FILE

INDIR
http://turbobit.net/hl3k3r9xywyi.html

seçeneğini seçtim. Misafir işletim sistemi olarak da Pardus’u kuracağız. Pardus 2013 RC2 versiyonunu buradan indirebilirsiniz. Virtualbox’ı indirdikten sonra kurulumunu yapıyoruz. Kurulumda sizi zorlayacak birşey yok. Bir tek bazı aygıtları kurarken sizden izin isteyecektir, Evet diyerek geçiniz. Kurulum bittikten sonra masaüstünden Oracle VM VirtualBox simgesine tıklayarak çalıştırıyoruz.

Şimdi Yeni (New) düğmesine basarak sanal bilgisayarımızı oluşturmaya başlayalım. İlk çıkan ekranda İleri (Next) düğmesine basarak geçelim.

Bu ekranda İsim (Name) alanına istediğinizi yazabilirsiniz. Diğer alanları yukarıdaki ekran görüntüsündeki gibi seçerek İleri (Next) düğmesine basıp devam ediyoruz.

Bellek (Memory) ekranında misafir işletim sistemine ayrılacak bellek miktarını seçiyoruz. Bilgisayarınızın bellek miktarına göre ayarlamanız gerekecek. Benim bilgisayarımda 4GB bellek olduğu için 1GB ayırdım. Belirleyeceğiniz bellek miktarı misafir işletim sistemi tarafından ayrılacağı için fazla bellek ayırmamanız gerekir. Bellek miktarını ayarladıktan sonra İleri (Next) diyerek devam ediyoruz.

Sabit Sürücü (Hard Drive) ekranında yukarıda seçeneklerde bir değişiklik yapmadan İleri (Next) diyoruz. Sonraki ekranda Sanal Disk Oluşturma Sihirbazı (Create Virtual Hard Drive) ekranı çıkacak. O ekranda da İleri (Next) diyerek geçiyoruz.

Sabit Disk Depolama Tipi (Storage On Physical Hard Drive) ekranında 2 seçenek var. Dinamik olarak genişleyen kalıp (Dynamically allocated) ve Sabit boyutlu depolama (Fixed size). Ben sabit boyutlu depolama seçeneğini seçtim. Dinamik olarak genişleyen kalıp seçeneğinde ilk olarak çok ufak boyutlu bir dosya oluşturulur. Misafir işletim sisteminiz alana ihtiyaç duydukça bu dosya genişler. Sabit boyutlu depolama seçeneğinde belirlediğiniz boyutta dosya oluşturulur. Eğer sabit diskinizde yeterince boş alan varsa Sabit Boyutlu Depolama seçeneğinizi seçmenizi tavsiye ederim.

Sanal Disk Konumu ve Boyutu ekranında Konum alanında bir değişiklik yapmanıza gerek yok. Buradaki isim sanal diskimizin ismini belirtiyor. Başta tercihler kısmında ön tanımlı sabit disk dizini alanında belirttiğimiz dizinde sanal diskimizi konum alanında belirttiğimiz isimde oluşturacak. Boyut alanında yine sabit diskinize göre (tavsiyem en az 10GB) bir boyut belirtin ve İleri düğmesi ile bir sonraki ekrana geçin. Karşınıza Özet ekranı gelecek. Burada belirttiğiniz ayarlar gösterilir. Herhangi bir değişiklik yapacaksanız Geri düğmesine basarak yapabilirsiniz. Bitir düğmesi ile sanal diskimiz oluşturulur. Eğer Sabit Disk Depolama Tipi ekranında sabit boyutlu depolama seçeneğini seçtiyseniz belirttiğiniz boyuta göre sanal diskinizin oluşturulması biraz zaman alabilir. işlem bittikten sonra alltaki Oracle VM VirtualBox programına döneceksiniz. Sol tarafta sanal bilgisayarımızın oluşturulmuş olduğunu görüyoruz.

Bu ekranda sağ tarafta Ayrıntılar (Details) sekmesinde Pardus sanal bilgisayarımızla ilgili ayarları görebiliriz. İstediğimiz başlığa tıklayarak değişiklik yapabiliriz. Şimdi Pardus işletim sistemini sanal bilgisayarımıza kurmamıza sıra geldi. Bunun için buradan indirdiğimiz Pardus 2013 RC2 iso dosyasını kullanacağız. Oluşturduğumuz sanal bilgisayarı bu iso dosyası ile başlatarak kuruluma geçeceğiz.

Artık Başlat düğmesi ile sanal bilgisayarımızı başlatabiliriz.

Bu ekranda fareyi sanal bilgisayarın ekranından çıkartmak için sağ Ctrl düğmesini kullanacağımızı bildiriyor. Sanal bilgisayarın ekranına fare ile tıkladığımızda sadece sanal bilgisayar içerisinde fareyi dolaştırabiliriz. Bu ekrandan çıkmak için klavyeden sağ Ctrl düğmesini kullanacağız. Bu iletiyi tekrar gösterme seçeneğini tıklayıp TAMAM diyoruz.

Bu ekranda indirdiğimiz iso dosyasını seçeceğiz. ““ Yanda gördüğünüz düğmeye basarak iso dosyamızı seçiyoruz.

a tıkladıktan sonra sanal makinemiz başlatmaya hazır olacak. Karşımıza gelen ekranda Başlat (Start) düğmesine basarak sanal makineyi başlatıyoruz

Yukarıdaki ekran geldiğinde fare ile ekrana tıklıyoruz. Bir önceki mesajı tekrar verecektir. Aynı işlemi yapıyoruz. Bu ekranda Pardus 2013 GNOME 64Bit seçeneği seçili iken Enter tuşuna basıyoruz. Daha sonra ekranın 32 bit 16 bit renk düzeni ile ilgili bir uyarı penceresi açılacak. Bu uyarı ekranında da Bu iletiyi tekrar gösterme seçeneğini seçerek Tamam düğmesine basıyoruz. Yükleme işlemi tamamlandıktan sonra Pardus açılacak. İndirdiğimiz iso hem çalışan hem de kurulan özelliğine sahip olduğu için isterseniz denemeye devam edebilirsiniz. Biz direk kurulama geçeceğiz. Alttaki ekran görüntüsü gelmeden önce bir uyarı penceresi daha açılabilir. Ona da aynı işlemi yapıyoruz. Burada fare ile ekrana tıkladığımızda ekranın dışına çıkmak için sağ Ctrl tuşunu kullanmamız gerekmediğini belirtecektir. Bu uyarı çıkmaz ise ekranın dışına çıkmak için yine sağ Ctrl tuşunu kullanacaksınız.

Masaüstündeki Sabit Diske Kur simgesine çift tıklayarak açıyoruz. Pardus Yükleyici bizi karşılayacak.

Bu ekranda Pardus’u hangi diske kuracağımızı seçeceğiz. Diski seçip İleri düğmesine basıyoruz.

Kurulum Aracı ekran görüntüsündeki gibi hatırlatma yapacak, ben Eveti seçtim, eğer elle bölümlendirme yapmak istiyorsanız Hayır düğmesine basıp ardından Bölümleri düzenle düğmesine basarak bölümlendirmeyi elle ayarlayabilirsiniz.

Yukarıda görüldüğü gibi ben evet seçeneğini seçtiğim için Pardus Yükleyici otomatik olarak takas alanı belirledi ve disk bölümünü oluşturdu. Bu adımda yapmamız gereken tek bir şey kaldı. Pardus’un kurulacağı bölüm yani /dev/sda2 diskine sağ tıklayıp ” Atanacak Yer: / ” seçeneğini seçiyoruz. Ardından İleri düğmesine basıp bir sonraki adıma geçiyoruz.

Bu adımda görüldüğü gibi kişisel bilgilerimizi yazacağız.

Ben yukarıdaki gibi doldurdum, siz de kendi bilgilerinizi ve makine adını yazdıktan sonra İleri düğmesine basarak bir sonraki adıma geçebilirsiniz.

Geldik son adıma. Bu adımda GRUB Yazılımının kurulacağı disk bölümünü seçiyoruz. Resimdeki gibi /dev/sda bölümünü direk kurmanızı tavsiye ederim, aksi taktirde sorunlar yaşayabilirsiniz. Bu adımı hiç bir şeyi ellemeden İleri düğmesine basarak geçiyoruz.

Bu ekranda kurulum özetini göreceğiz. Yaptığınız ayarları gözden geçirip hata yapmadığınızdan emin olun.. İsterseniz geri gelerek ayarları değiştirebilirsiniz. Eğer bir hata yoksa Kur düğmesine basarak kuruluma geçiyoruz.

Kurulum süresi bilgisayarınız donanımına, dolayısıyla sanal makineye verdiğiniz bellek (RAM) miktarına bağlı olarak değişebilir. Bende 10 dakika geçmeden kurulum tamamlandı.. Kurulum tamamlandıktan sonra aşağıdaki gibi bilgisayarımızı yeniden başlatmamızı isteyecek, isterseniz Pardus’u denemeye devam edebilirsiniz.

Tamam tuşuna bastıktan sonra bilgisayarımızı yeniden başlatacağız.

Ekranda görüldüğü gibi oturumu kapatıyoruz ve gelen ekranda sağ üstteki menüden ” yeniden başlat ” düğmesine tıklıyoruz.

Yeniden başlattıktan sonra bir aksilik olmaz ise Pardus 2013 bizi karşılayacak…



Kurulum işlemi bu kadar arkadaşlar hepinize bol Pardus’lu günler dilerim..
 
Son düzenleme:
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.