Yapay Zeka (Gelişim Süreci-Geldiği Noktalar-Gelebileceği Yerler) /dRose98

Gauloran

Global Moderatör
7 Tem 2013
8,135
628
Merhaba, bu konuda yapay zeka ile ilgili 3 önemli konu başlığı altında sizlere faydalı bilgiler aktarmaya çalışacağım.

8a1y5k.png


KONU İÇERİĞİ:

  1. Yapay Zeka Nedir
  2. Yapay Zekanın Gelişim Süreci
  3. Yapay Zekanın Geldiği Noktalar ve Potansiyeli
8a1y5k.png


1.YAPAY ZEKA NEDİR?


dxAFfW.jpg


Klasik bir giriş olacak fakat hazır yapay zeka ile ilgili çeşitli konu başlıkları altında bilgiler vereceğiz neden yapay zekanın ne olduğundan başlamayalım? Yapay zeka isminden de anlaşılacağı üzere bizlerin yani insanların yapmış olduğu makinelere ve robotlara çağ atlacak seviyedeki bir yapay akıldır. Direkt olarak aklımıza konuşabilen, anlayabilen, kendi fikrini söyleyebilen robotlar gelmemeli aslında, bir kavrama her zaman o kavramın geleceği üst noktalardan bakmaya gerek yok.


8a1y5k.png


Yapay zeka teknik olarak bir cihazın kullanıcının isteği doğrultusunda işlemleri doğru gerçekleştirebilmesini de sağlayan bir şey. Basit ve düz bir şekilde bakacak olursak herkesin sorunları oluyor, biz insanlar olarak aklımız ve mantığımızla bu sorunların üstesinden gelmeye çalışıyoruz, bu forumda olmamızın en temel sebeplerinden birisi de öğrenmeye çalışıyoruz, her zaman. Yapay zeka da bizim yapabildiğimiz bu akıl yürütmeyi, öğrenmeyi, kendi içinde sorgulayıp cevap vermeyi makineler üzerinde gerçekleştirmeyi esas alır.

8a1y5k.png

Her çağ atlatan konuda elbet bir fikir birliği içinde olmayan bizler, yapay zeka konusunda da net bir fikir birliğine sahip değiliz. Yapay zekaya tek bir noktadan bakmamız da mümkün değil. Kısaca yapay zeka nedir kısmını toparlayacak olursak akıl yürütebilmeli dedik bunun yanında nesneleri algılayabilmeli yerine göre planlamalı, öğrendiği bilgiyi kullanmalı, sorgulamalı bu tür özelliklere sahip olan genel olarak 'makinelere' yapay zeka ile çalışır diyebilir miyiz evet fakat burada sayılan bazı özellikleri yapay zekaya sahip olmayan belli başlı kodlamalarla yazılmış programlar da yapabiliyor burada bahsedilen bu özelliklerin ileri düzeyde yapılabilir olması.

8a1y5k.png


2.YAPAY ZEKANIN GELİŞİM SÜRECİ

Şimdi burada etkileyici olsun diye yapay zeka moda tasarımcılığına başladı diye konuya girmeyeceğim dediğim gibi düzgün bir şekilde ilerliyorum. Yapay zekanın gelişim sürecine en başından itibaren göz atacak olursak burda internetteki dökümanları toplayıp yığsan yaz yaz bitmez lakin konuda her şey benim sözüm olacağından içiniz rahat olsun tabii birçok araştırma sonucu konuşuyorum. Yapay zeka aslında bilgisayar olmadan önce de vardı desem bu konuya mitolojik açıdan yaklaşmayan herkes gülebilir nitekim niye mitolojik açıdan bakasınız, yapay zeka ve mitoloji ilişkisi bambaşkadır bizzat kendi yazdığım bir konuya mitoloji meraklısı olan arkadaşlara önerim bu yazımı okumaları:

https://www.turkhackteam.org/yapay-zeka/1791345-mitoloji-ve-yapay-zeka.html

lH4D8h.jpg


Mitoloji ile ilişkisinden sıyrıldığımıza göre devam edebiliriz, yapay zeka aslında şöyle bir tarihine bakınırsanız 1943 yılında II.Dünya Savaşı esnasında üretilen elektromekanik cihazlar sayesinde doğdu diyebiliriz. Bu sırada Alan Mathison Turing makine zekasını tartışmaya açmıştır peki bu nasıl oldu bu adam nereden çıktı? Nazilerin Enigma makinesinin şifre algoritmasını çözmeye çalışan ünlü matematikçilerden birisiydi. İngiltere'de başlatılan çalışmalar neticesinde Boole cebirine dayanan veri işleme mantığı ile makine zekası kavramı ortaya atıldı. Zaten bu makine zekası insan zekasından ilham alırdı o dönemler yani

8a1y5k.png


Şimdi ise öyle mi? Olaylar insanı aştı geçiyor şu anda gündelik hayatımızı kolaylaştırmaya yönelik bu alanda geliştirilen birçok şey mevcut. 1970'li yıllarda en çok bilinen üreticiler yani Apple, Microsoft, IBM gibi şirketler kişisel bilgisayarların yaygınlaşmasını sağladı zaten bilgisayar da bu şekilde personal computer olarak yayıldı. Yapay zeka ise bu sırada arkaplanda yürütülüyordu, yani yürütülmüyor sürükleniyordu da diyebiliriz lakin bilirsiniz durmadığınız sürece ileriye gittiğiniz sürece daima umut vardır. Bu yersiz motivasyon sözümden sonra anlatmaya devam edeyim.
Bu pc kavramının ardından yapay zekaya verilen önem öne çıkınca Amerika Birleşik Devletleri'nde Loebner ödülleri adı altında yapay zekaya daha doğrusu makine zekası kavramına sahip yazılımların üzerinde uygulamalı bir şekilde başarıya ulaşanlara ödüller dağıtılmaya başlandı.

8a1y5k.png


Matematikçi
Turing'den yukarılarda bir yerde bahsetmişken neden bu testten bahsetmiyoruz. Adından gelen bu test hakkında şunları anlatabilirim: Birkaç insandan oluşan bir denek grubu var, birbirleriyle ve bir yapay zeka sistemiyle diyalog halinde bir süre sohbet ederler. Tabi aklınız çok fantastik filmlere gitmesin bu yazışma yolu ile yapılan bir sohbet idi, her neyse sohbetin ardından deneklere sorulan sorular ile hangi deneğin insan hangisinin makine zekası olduğunu belirtmeleri istenir. Çok ilginçtir ki şuana kadar yapılan testlerin bir kısmında makine zekası insan zannedilirken gerçek insanlar makine zannedildiği epey olmuştur. Bu da makine zekasının başarısını göstermektedir. Veyahut bizim dikkatsizliğimizi de gösteriyor olabilir bilemiyoruz artık yüz yüze konuşma imkanı da oluyor geleceğim oralara.

8a1y5k.png


3.YAPAY ZEKANIN GELDİĞİ NOKTALAR VE YAPAY ZEKANIN POTANSİYELİ

UoRqDU.jpg


Direkt yukarıdaki yazılarımda bahsettiğim Loebner Ödülünden anlatmaya başlayacağım hani bu uygulamalı olarak başarılı olan yazılımlara verilen ödül, Dünya üzerinde Loebner ödülünü kazanan en bilinen örnek A.L.I.C.E olduğunu da söylemiş olalım. Bu proje Dr. Richard Wallace tarafından yürütülmüş. Yapay zeka konusunda büyük eleştiri alan kısım şu insanlar yapay zeka denildiğinde direkt olarak insan gibi konuşabiliyor mu? sorusuna cevap arıyor halbuki bu iş öyle değil, yani yapay zeka demek bir insan gibi mükemmel diyalog kuran chatbotlar değildir. Yani işin içinde bu da var fakat yapay zekayı böyle bir şekilde sınırlandırmaya karşı olanlar bence gayet de haklılar. Ülkemizde de yapay zeka ile ilgili çalışmalar yürütülmekte. Doğal dil işleme ve yapay sinir ağları ile ilgili alanlarda çeşitli çalışmalar yapılmış bunlara örnek ise D.U.Y.G.U açılımı ise dil uzam yapay gerçek uslamlayıcı. Yapay zeka ile ilgili yeni yaklaşımlardan bahsedecek olursak General Problem Solver diye bir proje de var Simon ve Newell geliştirmiş. Yapay zekanın bir başka etkileyici özelliği ise olayı artık bir süre sonra insandan bağımsız bir şekilde zeki sistemlere de kapı açması.

8a1y5k.png


Yapay zekanın geldiği noktaları say say bitmez üstte şaka zannetmiş olabileceğiniz moda tasarımcılığından tutun zihin okumaya kadar farklı alanlarda bizi etkilemeye devam edecek. Aşağıya yapay zeka ile ilgili çeşitli başlıkları ve son dönemde yaşanan gelişmeleri derledim:

8a1y5k.png

  • Yapay Zeka Avukat oldu, İnsan Avukat olan Rakiplerini Resmen İpe Dizdi
"ABD’nin üst düzey avukatları, bazı hukuki anlaşmalardaki hataları bulmak için yapay zeka yazılımıyla mücadele etti. Özel olarak geliştirilen yazılım, avukatları kendi yaptıkları işte saf dışı bırakarak daha hızlı ve daha iyi sonuç verdi."

8a1y5k.png


  • Yapay Zekanın Geldiği Son Nokta: Zihin Okuma
"Kanada'nın Toronto Üniversitesi'ndeki sinirbilimciler, elektroensefalografi (EEG) ile toplanan verileri kullanarak beyin algılamasına dayalı görüntüleri yeniden yapılandırmayı başardı. "

8a1y5k.png


  • Google Duplex: Yapay Zeka
"Google Duplex, sizin yerinize bir yeri arayarak rezervasyon yaptırabiliyor veya doktordan randevu alabiliyor ve bunu gerçek bir insanla sesli görüşme yaparak hallediyor. Bunu öyle başarıyla gerçekleştiriyor ki kişi karşısındakinin insan olmadığını anlamakta zorluk çekiyor."

8a1y5k.png


  • Yapay Zeka Uçuruyor
"Heathrow hava trafik yönetiminin başlattığı bu sitem başarılı olursa İngiltere'nin en büyük havaalanında kaybedilen zaman minimuma çekilebilecek. Doğal olarak sistemin başka ülkelerde de kullanılması söz konusu olabilecek. Bu işleri de yapay zekaya emanet ettikten sonra bize de havacılara slot nedeniyle gecikme yaşamadıkları, rötarsız ve emniyetli uçuşlar dilemek düşüyor."

8a1y5k.png


İyi forumlar dilerim
 
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.