Yapay zeka nedir?

'Halaskâr

Kıdemli Moderatör
4 Ara 2020
1,193
1,085
Midgard
Yapay zeka nedir?
Yapay zekanın tarihçesi ve türleri




cjcvs2i.png


Teknolojinin gelişiyle birlikte yapay zeka, robotlar, insansı robotlar gündemde. Teknoloji gelişmeye devam ettikçe, gelecek. Şu anda aktif olarak kullanılan yapay zeka, 20 yıl önce filmlere konu olan bir rüyadan ibaretti. Peki bu çok tartışılan yapay zeka nedir? Ne yiyip içiyor?
Yapay zekanın, türünün bir tarihi var mı? Yapay zekanın olumlu ve olumsuz yanları nelerdir?


Yapay zekayı temel olarak şu şekilde açıklayabiliriz: İnsan gibi davranabilen ve hayatı kolaylaştıran tüm teknolojik cihazlardır. Kod yazıp programlayarak üretilen bir bilgisayar beyin robotunun hangi durumda nasıl tepki vereceğinin belirlenmesi amaçlanmıştır.

Yavaş yavaş günlük hayata giren yapay zeka ve insansı robotlar, son gelişmelerle basit görünse de kapıları kollarla açabilen,
olimpiyatlar ve kayak gibi kalabalık organizasyonlarda hizmet verebilen teknolojilere sahip.


Yapay zekanın tarihçesi

Eski Yunan, Çinli ve Mısırlı bilim adamlarının robotlar hakkında mitleri vardı. Ancak yapay zeka diyebileceğimiz asıl atılımdan ilk olarak 1956 yılında bahsedilmişti. İngiltere, New Hampshire'daki Dartmouth College'daki bir konferansta, "yapay zeka" terimi ilk kez tanıtıldı.

Yapay zeka üretiminde en aktif rol İngilizler ve Japonlar tarafından oynandı. Sadece 1980'li yıllarda somut bir gelişme yaşayan Japon bilim insanlarının yapay zeka alanındaki çalışmalarıyla rekabet etmek isteyen İngiliz bilim insanları da bir atılım yapmış ve 1987-1993 yılları arasında önemli olmasa da bazı girişimler yaşanmıştır.

İlk büyük gelişme, IBM (International Business Machines) tarafından üretilen
Deep Blue bilgisayarının,
dünyanın en ünlü satranç ustası Garry Kasparov'u yendiği 1997 yılında gerçekleşti.

h8zf593.png


Yapay zeka türleri

Tip 1: Tamamen reaktif (basit yapay zeka)

İlk yapay zekalar.

Kasparov, Google'ın AlphaGo adlı oyun oynayan bilgisayar

Tip 2: Sınırlı bellek

Mevcut birçok yapay zeka bu kategoriye giriyor.

Kendi kendini süren arabalar, robotlar ve dijital asistanlar

Tip 3: Zihin Teorisi

Gelecekte olması beklenen yapay zeka türüdür. İnsan davranışını etkileyebilir ve duyguları anlayabilir.
İnsanlarla sosyalleşebilir ve tamamen bir insan gibi davranabilir.


Starwars'ta C-3PO en R2-D2I, i Robot filmi
------------------------------------------------------------------
l9evnq5.png


Yapay zeka savaşlara katılacak mı?

Sık sık yapay zekanın ölümümüze neden olacağı söylenirdi. Ancak ABD'nin yeni bir kararının bu açıklamaya yağ koyduğu söylenebilir. Yapılan açıklamalara göre savaş ve savunma programını yapay zeka yapacak. Ama nasıl? Hep birlikte Molatik olalım...

ABD Gelişmiş Savunma Araştırma Projeleri Ajansı (DARPA) yapay zekayı zaten duyurdu ve askeri operasyonlar, savaşlar ve felaketler gibi kriz zamanlarında hızlı kararlar almak için geliştirmeye devam ediyor. Bu hafta 'In the Moment' adlı yeni şovunu duyurdu.
Bu girişimle, zor anlarda karar verme sorumluluğunu alabilecek algoritmalar geliştirmek istiyor. Peki böyle bir durumda yapay zekanın kararlarına nasıl güvenileceği bir gizemdir. İnsan kararlarına çok fazla güven yok, ama bu başka bir konu.

1axm9rs.png


Sağlık Alanında Yardımcı Olacak

Program, iki durumda askeri yetkililere yardım etmek için algoritmalar geliştireceğini, özel operasyon birimlerinin ateş altında kalan yaralanma türlerine ve geçen yılki Kabil havaalanı bombalamasına benzer kitlesel kayıplara odaklanacağını söyledi. Yetkililer, hastanelerde sınırlı alanın olduğu ve kimlerin acil tedavi altına alınacağı ve kimlerin beklemeye alınacağı konusunda hızlı kararlar alınması gereken durumlarda yapay zekaya danışmayı planlıyor. Bu açıdan bakıldığında çok tehlikeli görünmüyor. Bizim için durum böyle, ancak insan sağlığı söz konusu olduğunda, bazı uzmanlar etik tartışmalar ortaya koydular. Bazı uzmanlar, yapay zekanın insanlara göre daha üstün kararlar alamayacağını savunurken, diğerleri çoğu insandan daha profesyonel davranacağını düşünüyor. Hayatımız bile yapay zekaya emanet ediliyor. Hayır, yapay zeka varsa, insanlar neden savaşıyor, bu ayrı bir konu, üzgünüm, bir bilinç akışı yaptım.

8b95ndv.png


Robot Köpekler Test Edildi

Finale gelince; DARPA'ya göre, yeni AI'nın bu görevler için eğitilmesi iki yıl, ardından gerçek dünya kullanımına hazırlanması 18 ay sürecek. Piyasaya sürülmesi yaklaşık 4 yıllık sürecin sonunda olması bekleniyor. En büyük 4 ayaklı askeri robot, Ocak ayında Çin tarafından geliştirdi. 160 kilograma kadar yük taşıma kabiliyetiyle öne çıkan robotun, saatte 10 kilometre hızla koşabileceği belirtildi. Geçen yıl, ABD ordusuyla ortaklık yapan iki şirket olan S.W.O.R.D. International ve Ghost Robotics, robot köpeklere silah monte etti. Sniper robotu Washington'daki savaş fuarında sergilendi. ABD ayrıca, Meksika sınırındaki gümrük ve sınır korumalarını güçlendirmek için sınırlarda robotik köpekleri test etmeye başladı. Girişim, insan hakları savunucuları ve bazı politikacılar arasında öfkeye yol açtı.


Saygı ve sevgilerimle,
Zoptik
ncpa5s4.png


flyhegn.png
 
Son düzenleme:

gemin11

Katılımcı Üye
5 Nis 2016
710
28
Keşke Türkiye'de başörtüsünü bırakıp bu tarz adımlar atsa. Çünkü ABD yapay zekayı en iyi saldırıları yapmak için geliştiriyor ve bir yapay zekadan daha iyi düşünebilen başka yapay zeka bizi anca kurtarabilir.
 
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.