Yazıcılar Nasıl Hacklenir? [LOCAL/REMOTE]

Yeni Kullanıcıyım Ben

Katılımcı Üye
11 Ara 2022
795
301
Matrix
rpyj47v.gif

Selamlar dostlar ben DSOWWW, bugün sizlere yazıcıları nasıl exploitleyeceğimizi ve nasıl sızma işlemini gerçekleştireceğimizi göstereceğim. Hem remote hem de local ağdaki yazıcıları hackleyeceğiz. Son zamanlarda forumda nasıl yapılır tarzında konulardan çok nedir konuları açıldığı için böyle bir konu açmak istedim. İsterseniz hemen başlayayım:)
NOT: Bu sadece eğitici amaçlar için hazırlanmış, insanlara nasıl hacklendiklerini göstermek amacıyla yazılmıştır.
hacked-printer-pewdiepie-featured.jpg


İlk önce IPP nedir başlayalım ,

Internet Printing Protocol (IPP)

İnternet Yazdırma Protokolü (IPP), istemci cihazlar (bilgisayarlar, cep telefonları, tabletler vb.) ile yazıcılar (veya yazdırma sunucuları) arasındaki iletişim için özel bir internet protokolüdür. İstemcilerin bir veya daha fazla yazdırma işini yazıcıya veya yazdırma sunucusuna göndermesine ve bir yazıcının durumunu sorgulama, yazdırma işlerinin durumunu alma veya tek tek yazdırma işlerini iptal etme gibi görevleri gerçekleştirmesine olanak tanır. IPP bağlantı noktası açıkken, yazıcı adı, konumu, modeli, bellenim sürümü ve hatta yazıcı wifi SSID'si gibi yazıcıyla ilgili yaklaşık tüm bilgileri bulmak çok kolaydır. IPP bağlantı noktası açıksa yazıcıya yazdırma işleri ve hatta kötü amaçlı dosyalar da gönderebilirsiniz.
F3beZqk.png

Evet IPP nedir öğrendiğimize göre asıl konumuza geri dönelim: Nasıl yazıcıları hackleyeceğiz? Aslına bakarsak yazıcıları hacklemenin birkaç yolu vardır, öncelikle çevremizdeki veya kendi ağımızdaki yazıcıyı nasıl hackleyebileceğimizden bahsedelim. PRET
adı verilen bir araç kullanacağız. Bu araç Ruhr Üniversitesi Bohum'da bir Yüksek Lisans Tezi kapsamında geliştirilen, yazıcı güvenlik testleri için yeni bir araçtır. Ağ veya USB aracılığıyla bir aygıta bağlanır ve belirli bir yazıcı dilinin özelliklerinden yararlanır. Şu anda, çoğu lazer yazıcı tarafından konuşulan PostScript , PJL ve PCL desteklenmektedir. Bu, yazdırma işlerini yakalama veya değiştirme, yazıcının dosya sistemine ve belleğine erişme gibi işlemleri rahatlıkla yapabiliriz. Bu tanımı aracın kendi github adresinden aldım birazdan aracın adresini paylaşacağım.
F3beZqk.png

PRET Çalışma Mantığı
architecture.png

F3beZqk.png

PRET Nasıl Kurulur ve Çalıştırılır?

Öncelikle terminalimizi açıyoruz, ardından bu adımları uygulamamız gerekiyor:
git clone https://github.com/RUB-NDS/PRET && cd PRET
Bu kod yardımıyla hem aracımızı indirdik hem de indirdiğimiz klasöre geçiş yaptık sonra:
pip install colorama pysnmP
Yazarak gerekli paketleri indiriyoruz.

Şimdi sıra geldi aracımızı çalıştırmaya

python pret.py
Yazarak çalıştırabiliriz
Screenshot-6_23_2021-10_35_41-PM.png

Bu görselden de anlaşılacağı üzere aracı çalıştırdığımızda herhangi bir adres vermezsek otomatik olarak kendi ağımızdaki yazıcıları tarıyor.
Şimdi ağımızdaki yazıcıları taradık, peki nasıl sızacağız?
4jHm9.png

Evet yukarıdaki gibi kullanabiliriz ama benim ağımda bu ip'de bir yazıcı yok dolayısıyla böyle bir hata aldım ama siz ip'yi geçerli yazarsanız sizde hata vermeyecektir.
Peki sızdıktan sonra ne yapacağız?
w6cPx.png

Başarılı bir şekilde sızdıktan sonra istediğinizi yapabilirsiniz yukarıdaki gibi help yazarak komutları görebilirsiniz
F3beZqk.png

Remote Hacking(SHODAN)
Evet remote olarak ise Shodan ile bir tarama yaparak yazıcıları bulup sızacağız
Screenshot-6_23_2021-11_01_25-PM.png

Yukarıdaki gibi "port:9100 pjl" query'mizi aratırsak karşımıza yazıcılar gelecektir, ama bu görsel biraz eski olduğu için günümüzde bu kadar yazıcı çıkmaması gayet normaldir. zaafiyetli makinemizi seçtikten sonra da aynı localdeki gibi,
w6cPx.png

yazarak yazıcımızı hackleyebiliriz. Gerisi size kalmış :)
Kaynaklar:
vcRcLMS.png


Okuduğunuz için teşekkür ederim umarım beğenmişsinizdir eğer destek verirseniz yakında daha ilginç konular açabilirim. Bir sonraki konuda görüşmek üzere...

Son olarak @Enistein 'a teşekkür
G3oa9Tz.png
Yahu güzelde pcl vb. formatta dosya oluşturamıyorum.Chatgptye baktım pjl kodu yazdım bir txt ye ve print kelimesinden sonra ne yazacağım?bağlanırken ise command executeon failed hatası verdi.Yazıcım canon ve acaba güvenliğimi var?
 

darksideofwww

Katılımcı Üye
28 Tem 2022
915
515
dsowww
Yahu güzelde pcl vb. formatta dosya oluşturamıyorum.Chatgptye baktım pjl kodu yazdım bir txt ye ve print kelimesinden sonra ne yazacağım?bağlanırken ise command executeon failed hatası verdi.Yazıcım canon ve acaba güvenliğimi var?
Yazıcılar aynı dili konuşmaz. Sadece pjl ile hackleyemezsin
ps (Postscript)
pjl (Printer Job Language)
pcl (Printer Command Language)
bu 3 seçeneği de denemen gerekiyor.
 
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.