Yazılım dillerinin kullanım alanları

murhorse

Üye
13 Mar 2022
53
46
35
Merhaba Arkadaşlar,



Bugün sizlerle “Yazılım nedir”,”Programlama nedir”,”Programlama dilleri nelerdir ve hangi alanlarda hangi programlama dillerini kullanabiliriz” gibi sorulara açıklık getireceğiz.Ve eminim ki bu yolda kat etmek isteyen birçok kişiye rehber olabilecek bilgileri sizlerle paylaşacağım.Yazımda sizi sıkmadan ve elimden geldiğince net bilgilere yer vereceğim.




Öncelikle “Yazılım nedir?” ve “Yazılımın dünyamızdaki yeri nedir?” bunlarla başlayalım.

Yazılım nedir?



Yazılım
, bilgisayarları çalıştırmak ve belirli görevleri yürütmek için kullanılan bir dizi talimat şeklinde özetle tanımlanabilir. Yani bir nevi bizim için bir araç olarak nitelendirilebilir.Veri veya programlamadan oluşan yazılım bir cihazda çalışan uygulamalara, komut dosyalarına ve programlar için kullanılan ve pek çok alan için geliştirilebilen bir kavramdır.Farkettiyseniz “Veri” ve “Programlama”nın altlarını çizdim.Çünkü yazılım zaten bir veri programlamasıdır.

Peki bu yazılımı biz nerelerde kullanıyoruz ve hayatımızda ne gibi şeylerde karşımıza çıkıyor?

Bildiğiniz gibi teknoloji çağında yaşıyoruz.Hayatımızın birçok yerinde teknoloji ve mobil aygıtlar maruz kaldığımız bir takım şeyler arasında.Hayatımızı kolaylaştıran bu aygıtlar dünyanın öte tarafında bulunan arkadaş ve dostlarımızla iletişime geçmemize olanak sağlıyor. Bilginin bu denli önemli olduğu çağımızda tek bir tıklamayla istediğimiz bir alanda istediğimiz bilgilere ulaşmak mümkün.Açıkcası hayatımızdaki konfor seviyesini tamamıyla artırmaya yarıyor.Bu saydığımız özelliklerin oluşmasının altında bizim altın çocuğumuz,öz evladımız “Yazılım” yatmakta.

Bu yazılımı yaratabilmek ve komutların işlenmesini sağlayabilmek için programlamaya ve programlama dillerine ihtiyaç duyuyoruz.



Peki nedir bu “Programlama?”




Programlama ya da diğer adıyla yazılımlama, bilgisayarın donanıma nasıl davranacağını anlatan,yön veren komutlar dizisidir diyebiliriz.Programlama bir programlama diline sahip olmalıdır.Bu dil “Java”, “C#” gibi yüksek seviyede bir dil olabileceği gibi “C”,”assembly” ve bazı durumlar için “makine dili” olabilir.Amacına bağlı olmakla birlikte işimizi kolaylaştıran dillere yönelmeliyiz.Çoğu programlama diliyle yazılımı gerçekleştirebiliriz ama bizim işimize yarayan ve kolaylaştıran diller nelerdir önce bunlara birlikte bakalım.

Amacımıza uyarlayabileceğimiz birçok programlama dili mevcut.Bunları sizin için kategorize ettim ve bu şekilde daha anlaşılır ilerleyebiliriz.



  • Oyun yazılımları için programlama dilleri :

  • C++: Nesne yönelimli ve yüksek seviyeli, genel maksatlı programlama dilidir. C++ geliştirilmesinden sonra tüm dünyada en yaygın kullanılan programlama dillerinden biri olmuştur.Performans söz konusu olduğunda aklımıza ilk olarak C++ gelmektedir ve diğer programlama dilleriyle kıyaslandığında C++ çok daha fazla güncellenen bir yazılım dilidir. Bugün bilgisayarınızda kullanmakta olduğunuz birçok donanımın dahi sürücüsü C++ programlama dili sayesinde hazırlanmıştır. C ve C#(sharp) dilleriyle de entegre çalışmaktadır.Günümüzdeki FPS,MMO,MMORPG gibi birçok yüksek kitleli oyunlar bu dil ile yazılmıştır.(LoL,Counter Strike,WoW vb..)Oyun geliştirme ve masaüstü uygulamaları için idealdir.

  • C#(C Sharp): Namıdeğer debugger(hata giderme) olan bu dil,Microsoft tarafından geliştirilen ve modern algoritması,orta seviye zorluğu sayesinde yazılımcıların ilk tercihlerindendir.C ve C++ ile etkileşimli şekilde geliştirilmiştir ve modern bir kodlama sistemine sahiptir.C Sharp C++, Visual Basic dillerindeki tutumsuzluk ve oluşan sorunlar yüzünden geliştirilmiş olsa da şu anki konumuna bakarak iki programlama dilinin de önüne geçmiş diyebiliriz.Tercih edilmesinden kaynaklı C Sharp hakkında internet ortamında birçok eğitim ve kaynağa rahatlıkla ulaşabilirsiniz.Oyun geliştirme ve masaüstü uygulamaları için idealdir.


  • Java: Java sadece oyun programlama için değil aklınıza gelebilecek her şey için kullanılabilecek bir dil diyebiliriz.C++ ve C Sharp ile büyük benzerliğinden dolayı bu dilleri aynı anda öğrenmek hiç de zor olmayacaktır.


  • SQL: SQL, yazılım dünyasında back-end denilen arka tarafta, yani sunucuda işlemler yapmanızı sağlayan bir dil. Örneğin oyunlarda hesap oluşturuyoruz, bu hesapla giriş yapıyoruz ve kayıtlarımız tutuluyor. İşte bu tarz arka plandaki sunucu işlemlerin tamamı SQL sayesinde yapılıyor. Oyunlar için de çok önemli bir yeri var.



  • Web yazılımları için programlama dilleri :

  • PHP (Hypertext Preprocessor): Web alanında en çok kullanılan dillerden bir tanesi PHP programlama dilidir.Açık kaynak kodlu bir dil olduğu için yazılım geliştirme sürecinde karşılaşacağımız sorunlara net çözümler sunar arkadaşlar. PHP, sunucu tarafında çalışır ve HTML’e gömülebilme özelliğine sahiptir. Bir FTP programı ve hosting yardımıyla kolayca yayınlanabilir. MsSQL, MySQL, Oracle gibi farklı birçok veritabanı ile çalışır.Kısacası PHP, bir sitede dinamik bir içerik üretmek için kullanılır.




  • JavaScript: JavaScript, web sayfalarının hayat bulmasını sağlayan ve onları etkileşimli hale getirmek için kullanılan güçlü bir programlama dilidir. JavaScript olmadan web siteleri yalnızca düz metin ve resimler şeklinde kalır: Google Haritalar yalnızca basit bir harita şeklinde ve Facebook bir gazete gibi görünür.JavaScript,öğrenmesi en kolay dillerdendir.Kolaylığı ve yaptığı işlerden dolayı kullanımı yaygındır.Web dünyasının en ilgi gören dillerinden biridir.Bir site kuracaksınız ve kusursuz olmasını istiyorsunuz.JavaScript’in yanında HTML ve CSS gibi işaretleme dilleriyle birlikte kusursuz bir websitesi oluşturabilirsiniz.





  • Hack yazılımları için programlama dilleri :

Python: Python, günümüzdeki en popüler dil. 2015’ten sonra kullanan sayısı %100’den fazla arttı. Python Linux’den Windows’a, Mac OS’e her işletim sisteminde desteklenen bir dil. Ayrıca ağ programlamada kullanılıyor. Yani exploit yazılması için birebir! İçinde zengin olan selenium ve requist modülü(kütüphane) sayesinde Hack programları ve bot yazmada çok kullanışlıdır. Ayrıca kullanım basitliğinden dolayı en çok tercih edilen programlama dillerinden birisidir.



Ruby: Ruby artan popüleritesi ile yine hackerlar için önemli bir dil. Metasploit Framework, Ruby ile yazılmış. Ruby dilinin en büyük ve en dikkat çekici avantajlarından bir tanesi sayılar ile çalışabilmesidir. Özellikle sayılar ile işlem yapmak isteyen kişiler bu programlama dili sayesinde büyük kolaylık kazanmaktadır. Pek çok kullanıcıya göre en hızlı programlama dili olarak faaliyet göstermektedir.



Bash: Bash öğrenmek, sistem içinde ufak otomasyonlar yazmak için gayet kullanışlı olacaktır. Bash scriptleri kullanılarak mantıksal akışlar kurulabilir.Komutlarda hata ayıklama yapılabilir. Bash fonksiyonları sunucu başlatımında veya bir zamanlanmış görev eklenerek çalıştırılabilir.

Hack yazılımıyla uğraşan kişiler genellikle hızlı çalışan dillere yöneliyor.Hata yapılan dizilerin tespiti ve bunların çözümünün kısa yolla olmasını kim istemez ki ? : )



  • Mobil uygulama yazılımları için programlama dilleri :

  • Swift: Apple tarafından 2014’te tanıtılan ve hızlı uygulama geliştirici bir dildir.Açık kaynak kodlu bir programlama dili olan “Swift”, hem istemci hem de sunucu tarafı geliştirme için kullanılabilir.Çok kısa sürede büyük hayran kitlelerine ulaşmıştır.Yaygın olarak IOS ve macOS uygulamalarının geliştirilmesi için kullanılır.Mobil uygulamalar için uygundur.


  • Java: Android uygulama geliştirme söz konusu olduğunda en çok tercih edilen dillerden biridir çünkü, Android İşletim Sistemi Java ile yazılmıştır. Java, tarayıcı penceresi veya sanal bir makinede olmak üzere iki farklı şekilde çalıştırılabilir.
    Bu esneklik, kodun yeniden yazılması veya güncellenmesi söz konusu olduğunda avantajlar yaratır. Özellikle platformlar arası mobil uygulama geliştirme söz konusu olduğunda tercih edilir.

  • Yapay zeka ve aritmetik yazılımlar için programlama dilleri :


  • R: 1993 yılında Ross Ihaka ve Robert Gentleman tarafından geliştirilen bir programlama dili olup istatistiksel ve grafiksel yöntemlerin kapsamlı bir kataloğuna sahiptir.R kütüphanelerinin çoğu R diliyle yazılmıştır fakat ağır hesaplama işi için C,C++ kodları tercih edilmektedir. İstatistik ve karar verme aracı söz konusu olduğunda R en başı çeken dillerden birisidir.Yapay zeka ve aritmetik uygulamalar için idealdir.



  • Python: Sadeliği sebebiyle Python, yapay zeka için en ideallerindendir.Çok sayıda kütüphane, bu konuda yazılımcıların işini kolaylaştırarak Python’ı daha da ideal bir dil haline getiriyor. Örneğin, NumPy, bilimsel hesaplamalar konusunda yardımcı olurken PyBrain, makine öğrenmesi için kullanılıyor.


~Altını çizerek söylemek istiyorum ki çoğu programlama diliyle her alanda yazılımlar programlayabiliriz.Sadece içerdiği kütüphaneler ve sağladığı kolay erişimler sayesinde belirttiğim dillere yoğunlaşabiliriz.


~Evet dostlarım, amaca bağlı kullanılan programlama dillerinden bahsettik.Hangi alanlarda işimize daha çok yarayabileceği üzerinde durduk.Umarım işinize yarayan bilgilere erişebilmişsinizdir.Sormak istediğiniz soruları belirtebilirsiniz,hepsine dönüş yapacağım.



~~İyi forumlar dilerim.~~
 
Son düzenleme:

ByFelez

Uzman üye
9 Tem 2013
1,818
1,774
Merhaba Arkadaşlar,



Bugün sizlerle “Yazılım nedir”,”Programlama nedir”,”Programlama dilleri nelerdir ve hangi alanlarda hangi programlama dillerini kullanabiliriz” gibi sorulara açıklık getireceğiz.Ve eminim ki bu yolda kat etmek isteyen birçok kişiye rehber olabilecek bilgileri sizlerle paylaşacağım.Yazımda sizi sıkmadan ve elimden geldiğince net bilgilere yer vereceğim.




Öncelikle “Yazılım nedir?” ve “Yazılımın dünyamızdaki yeri nedir?” bunlarla başlayalım.

Yazılım nedir?



Yazılım
, bilgisayarları çalıştırmak ve belirli görevleri yürütmek için kullanılan bir dizi talimat şeklinde özetle tanımlanabilir. Yani bir nevi bizim için bir araç olarak nitelendirilebilir.Veri veya programlamadan oluşan yazılım bir cihazda çalışan uygulamalara, komut dosyalarına ve programlar için kullanılan ve pek çok alan için geliştirilebilen bir kavramdır.Farkettiyseniz “Veri” ve “Programlama”nın altlarını çizdim.Çünkü yazılım zaten bir veri programlamasıdır.

Peki bu yazılımı biz nerelerde kullanıyoruz ve hayatımızda ne gibi şeylerde karşımıza çıkıyor?

Bildiğiniz gibi teknoloji çağında yaşıyoruz.Hayatımızın birçok yerinde teknoloji ve mobil aygıtlar maruz kaldığımız bir takım şeyler arasında.Hayatımızı kolaylaştıran bu aygıtlar dünyanın öte tarafında bulunan arkadaş ve dostlarımızla iletişime geçmemize olanak sağlıyor. Bilginin bu denli önemli olduğu çağımızda tek bir tıklamayla istediğimiz bir alanda istediğimiz bilgilere ulaşmak mümkün.Açıkcası hayatımızdaki konfor seviyesini tamamıyla artırmaya yarıyor.Bu saydığımız özelliklerin oluşmasının altında bizim altın çocuğumuz,öz evladımız “Yazılım” yatmakta.

Bu yazılımı yaratabilmek ve komutların işlenmesini sağlayabilmek için programlamaya ve programlama dillerine ihtiyaç duyuyoruz.



Peki nedir bu “Programlama?”




Programlama ya da diğer adıyla yazılımlama, bilgisayarın donanıma nasıl davranacağını anlatan,yön veren komutlar dizisidir diyebiliriz.Programlama bir programlama diline sahip olmalıdır.Bu dil “Java”, “C#” gibi yüksek seviyede bir dil olabileceği gibi “C”,”assembly” ve bazı durumlar için “makine dili” olabilir.Amacına bağlı olmakla birlikte işimizi kolaylaştıran dillere yönelmeliyiz.Çoğu programlama diliyle yazılımı gerçekleştirebiliriz ama bizim işimize yarayan ve kolaylaştıran diller nelerdir önce bunlara birlikte bakalım.

Amacımıza uyarlayabileceğimiz birçok programlama dili mevcut.Bunları sizin için kategorize ettim ve bu şekilde daha anlaşılır ilerleyebiliriz.



  • Oyun yazılımları için programlama dilleri :

  • C++: Nesne yönelimli ve yüksek seviyeli, genel maksatlı programlama dilidir. C++ geliştirilmesinden sonra tüm dünyada en yaygın kullanılan programlama dillerinden biri olmuştur.Performans söz konusu olduğunda aklımıza ilk olarak C++ gelmektedir ve diğer programlama dilleriyle kıyaslandığında C++ çok daha fazla güncellenen bir yazılım dilidir. Bugün bilgisayarınızda kullanmakta olduğunuz birçok donanımın dahi sürücüsü C++ programlama dili sayesinde hazırlanmıştır. C ve C#(sharp) dilleriyle de entegre çalışmaktadır.Günümüzdeki FPS,MMO,MMORPG gibi birçok yüksek kitleli oyunlar bu dil ile yazılmıştır.(LoL,Counter Strike,WoW vb..)Oyun geliştirme ve masaüstü uygulamaları için idealdir.

  • C#(C Sharp): Namıdeğer debugger(hata giderme) olan bu dil,Microsoft tarafından geliştirilen ve modern algoritması,orta seviye zorluğu sayesinde yazılımcıların ilk tercihlerindendir.C ve C++ ile etkileşimli şekilde geliştirilmiştir ve modern bir kodlama sistemine sahiptir.C Sharp C++, Visual Basic dillerindeki tutumsuzluk ve oluşan sorunlar yüzünden geliştirilmiş olsa da şu anki konumuna bakarak iki programlama dilinin de önüne geçmiş diyebiliriz.Tercih edilmesinden kaynaklı C Sharp hakkında internet ortamında birçok eğitim ve kaynağa rahatlıkla ulaşabilirsiniz.Oyun geliştirme ve masaüstü uygulamaları için idealdir.


  • Java: Java sadece oyun programlama için değil aklınıza gelebilecek her şey için kullanılabilecek bir dil diyebiliriz.C++ ve C Sharp ile büyük benzerliğinden dolayı bu dilleri aynı anda öğrenmek hiç de zor olmayacaktır.


  • SQL: SQL, yazılım dünyasında back-end denilen arka tarafta, yani sunucuda işlemler yapmanızı sağlayan bir dil. Örneğin oyunlarda hesap oluşturuyoruz, bu hesapla giriş yapıyoruz ve kayıtlarımız tutuluyor. İşte bu tarz arka plandaki sunucu işlemlerin tamamı SQL sayesinde yapılıyor. Oyunlar için de çok önemli bir yeri var.



  • Web yazılımları için programlama dilleri :

  • PHP (Hypertext Preprocessor): Web alanında en çok kullanılan dillerden bir tanesi PHP programlama dilidir.Açık kaynak kodlu bir dil olduğu için yazılım geliştirme sürecinde karşılaşacağımız sorunlara net çözümler sunar arkadaşlar. PHP, sunucu tarafında çalışır ve HTML’e gömülebilme özelliğine sahiptir. Bir FTP programı ve hosting yardımıyla kolayca yayınlanabilir. MsSQL, MySQL, Oracle gibi farklı birçok veritabanı ile çalışır.Kısacası PHP, bir sitede dinamik bir içerik üretmek için kullanılır.




  • JavaScript: JavaScript, web sayfalarının hayat bulmasını sağlayan ve onları etkileşimli hale getirmek için kullanılan güçlü bir programlama dilidir. JavaScript olmadan web siteleri yalnızca düz metin ve resimler şeklinde kalır: Google Haritalar yalnızca basit bir harita şeklinde ve Facebook bir gazete gibi görünür.JavaScript,öğrenmesi en kolay dillerdendir.Kolaylığı ve yaptığı işlerden dolayı kullanımı yaygındır.Web dünyasının en ilgi gören dillerinden biridir.Bir site kuracaksınız ve kusursuz olmasını istiyorsunuz.JavaScript’in yanında HTML ve CSS gibi işaretleme dilleriyle birlikte kusursuz bir websitesi oluşturabilirsiniz.





  • Hack yazılımları için programlama dilleri :

Python: Python, günümüzdeki en popüler dil. 2015’ten sonra kullanan sayısı %100’den fazla arttı. Python Linux’den Windows’a, Mac OS’e her işletim sisteminde desteklenen bir dil. Ayrıca ağ programlamada kullanılıyor. Yani exploit yazılması için birebir! İçinde zengin olan selenium ve requist modülü(kütüphane) sayesinde Hack programları ve bot yazmada çok kullanışlıdır. Ayrıca kullanım basitliğinden dolayı en çok tercih edilen programlama dillerinden birisidir.



Ruby: Ruby artan popüleritesi ile yine hackerlar için önemli bir dil. Metasploit Framework, Ruby ile yazılmış. Ruby dilinin en büyük ve en dikkat çekici avantajlarından bir tanesi sayılar ile çalışabilmesidir. Özellikle sayılar ile işlem yapmak isteyen kişiler bu programlama dili sayesinde büyük kolaylık kazanmaktadır. Pek çok kullanıcıya göre en hızlı programlama dili olarak faaliyet göstermektedir.



Bash: Bash öğrenmek, sistem içinde ufak otomasyonlar yazmak için gayet kullanışlı olacaktır. Bash scriptleri kullanılarak mantıksal akışlar kurulabilir.Komutlarda hata ayıklama yapılabilir. Bash fonksiyonları sunucu başlatımında veya bir zamanlanmış görev eklenerek çalıştırılabilir.

Hack yazılımıyla uğraşan kişiler genellikle hızlı çalışan dillere yöneliyor.Hata yapılan dizilerin tespiti ve bunların çözümünün kısa yolla olmasını kim istemez ki ? : )



  • Mobil uygulama yazılımları için programlama dilleri :
  • Swift: Apple tarafından 2014’te tanıtılan ve hızlı uygulama geliştirici bir dildir.Açık kaynak kodlu bir programlama dili olan “Swift”, hem istemci hem de sunucu tarafı geliştirme için kullanılabilir.Çok kısa sürede büyük hayran kitlelerine ulaşmıştır.Yaygın olarak IOS ve macOS uygulamalarının geliştirilmesi için kullanılır.Mobil uygulamalar için uygundur.


  • Java: Android uygulama geliştirme söz konusu olduğunda en çok tercih edilen dillerden biridir çünkü, Android İşletim Sistemi Java ile yazılmıştır. Java, tarayıcı penceresi veya sanal bir makinede olmak üzere iki farklı şekilde çalıştırılabilir.
    Bu esneklik, kodun yeniden yazılması veya güncellenmesi söz konusu olduğunda avantajlar yaratır. Özellikle platformlar arası mobil uygulama geliştirme söz konusu olduğunda tercih edilir.

  • Yapay zeka ve aritmetik yazılımlar için programlama dilleri :


  • R: 1993 yılında Ross Ihaka ve Robert Gentleman tarafından geliştirilen bir programlama dili olup istatistiksel ve grafiksel yöntemlerin kapsamlı bir kataloğuna sahiptir.R kütüphanelerinin çoğu R diliyle yazılmıştır fakat ağır hesaplama işi için C,C++ kodları tercih edilmektedir. İstatistik ve karar verme aracı söz konusu olduğunda R en başı çeken dillerden birisidir.Yapay zeka ve aritmetik uygulamalar için idealdir.



  • Python: Sadeliği sebebiyle Python, yapay zeka için en ideallerindendir.Çok sayıda kütüphane, bu konuda yazılımcıların işini kolaylaştırarak Python’ı daha da ideal bir dil haline getiriyor. Örneğin, NumPy, bilimsel hesaplamalar konusunda yardımcı olurken PyBrain, makine öğrenmesi için kullanılıyor.


~Altını çizerek söylemek istiyorum ki çoğu programlama diliyle her alanda yazılımlar programlayabiliriz.Sadece içerdiği kütüphaneler ve sağladığı kolay erişimler sayesinde belirttiğim dillere yoğunlaşabiliriz.


~Evet dostlarım, amaca bağlı kullanılan programlama dillerinden bahsettik.Hangi alanlarda işimize daha çok yarayabileceği üzerinde durduk.Umarım işinize yarayan bilgilere erişebilmişsinizdir.Sormak istediğiniz soruları belirtebilirsiniz,hepsine dönüş yapacağım.



~~İyi forumlar dilerim.~~
Ellerinize sağlık.
 

N S

Uzman üye
19 Haz 2013
1,139
208
Sql e dil dedigin yerde patladin hocam bari transact sql deseydin :)

visual basic 6 nerede kullanılır hocam :D
Hic bir yerde öldü görmeni yok net 6.0 piyasada ;)

Eline sağlık fakat konuya görsel eklersen ve renkli yazılar kullanırsan
konun görsellik açısından daha iyi görünür.
Bir dahaki sefere dikkate alacağım hocam.Teşekkür ederim

Sql e dil dedigin yerde patladin hocam bari transact sql deseydin :)
patlamak biraz aşırı oldu da alt dil diyebiliriz dostum
 
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.