Yazılım Mimarisi Nedir ?

glaucoma

Üye
2 Şub 2022
219
140
ÖTÜKEN
Selamlar Dostlar. Bugün ki Konumda Sizlere YAZILIM MİMARİSİNİ Anlatmaya çalışacağım. O halde Konumuza Geçelim..

Yazılım Mimarisi Nedir ?

Mimari kelimesini duyduğunuzda aklınıza gelen son konulardan biridir belki de yazılım ama büyük ve kapsamlı bir yazılım ürünü geliştiren bir ekibin içinden bir gözle bakıldığında, yazılım mimarisinin projeyi destekleyen bir bel kemiği olduğu net bir şekilde görünüyor.
Yazılım mimarisi kuracağınız yapının oturacağı zemin gereksinimlerini belirleyen kavramlar diyebiliriz. Seçilecek programlama dilinden veri tabanı yapısına, esnekliğinden güvenlik ve donanım ihtiyaçlarına kadar yazılım projesi kodlamaya başlamadan önce bütünüyle tasarlanmalı.Bu tasarlamayı yapan kişiler ise projenin yazılım mimarlarıdır. Yazılım mimarı, projeyi baştan sona tasarlar, gerek gördüğünde devreye girer ve süreç boyunca tasarladığı mimarinin dışına çıkılmamasını sağlar.


Yazilim-Mimarisi-1.jpg


Neden Yazılım Mimarisine İhtiyaç Duyarız ?
Yazılım geliştirme süreci kapsamlı fonksiyonel ve büyük projeler için karmaşık bir süreçtir.Bu süreçte herhangi bir dağınıklık ve tıkanma yaşamak istemiyorsanız, projenizi bir mimari ile yön vermelisiniz.Çizeceğiniz bu mimari yön size kuracağınız yapının karmaşıklığını yönetebilme ve bir bütün olarak bu yapıyı koruyabilme imkanı sunacak. Bununla beraber iyi kurgulanmış bir mimari olmadan yazılan projeler gelecekte üzerine eklenecek yazılımları ve teknolojileri kabul etmez.Başından iyi planlanmış bir mimari, kullanılabilir ve uygulanabilirliği kolay, sağlam sistemlerin ortaya çıkması için yapılması gerekenler listesinde ilk sıradadır.

Olayı bir de temel açıdan ele alacak olursak yazılımları Grafiksel Kullanıcı Arayüz (Graphical User Interface - GUI) ve bu ara yüzün kontrol mekanizması olan mantıksal kısım olarak iki parçada düşünebiliriz. Yazılım mimarisi bu iki parçanın birbirinden etkilenmemesini sağlar.

Yazılım Mimarisinde Olması Gereken Özellikler Nelerdir ?
İşlevsellik : Yazılımın kullanım amacına göre performans düzeyini ifade eder.

Güvenilirlik : Ürünün verilen koşullar altında istenilen işlevselliği sunabilme kabiliyetini ifade eder.
Kullanılabilirlik : Yazılım ürünün ne ölçüde kolaylıkla kullanılabileceğini ifade eder.
Performans : İşlem hızı, yanıt süresi, kaynak kullanımı, çıktı ve üretkenlik dikkate alınarak yapılan tahmini ifade eder.
Desteklenebilirlik : Programlama geliştiricilerinin yazılımı bir platformdan diğerine herhangi bir değişiklik yapmadan veya minimum değişiklikle aktarabilme kolaylığı anlamına gelir.
Kendine Güven : Bağımsız servislerden birinin kesintiye uğramasına rağmen optimum performans gösterme yeteneğini ifade eder.

yazilim_mimarisi2.jpg


Yazılım Mimarı Nedir ?
Yazılım mimarı; gereken ihtiyaçlara göre belirlenen operasyonel ve teknik gereksinimlerin giderilmesi için, yönetim, performans ve güvenlik gibi kalite alanlarında yapısal çözüm tasarlayan kişidir. Yazılım projesinde kodlamaya başlamadan önce, bir tasarım hazırlar.

Yazılım Mimarı Ne İş Yapar ?
Sorumluluk alanları geniş ve zor olan yazılım mimarlarının görevleri şöyle sıralanabilir:

  • Proje içerisinde kullanılacak olan teknolojileri seçmek,
  • Hız kazandıracak hazır kontrolleri seçmek ve onları takip etmek,
  • Framework kullanmak,
  • Proje metodolojisi ve süreçlerinde tavsiyelerde bulunmak,
  • RUP, XP ve MSF gibi metodoloji ya da süreç seçimi yapmak,
  • AQAP, ISO ve CMM gibi kalite standartları seçmek,
  • Test Driven Development (TDD), Domain Driven Development (DDD) ve Model Driven Architecture (MDA) gibi geliştirme teknikleri kullanmak,
  • Uygulamaların genel tasarım yapısını oluşturmak ve korumak,
  • Kalite, teknik, zaman ve kapsam gibi proje parametrelerinde uygun olanları değerlendirmek,
  • Projenin yeterli seviyede olup olmadığını kontrol etmek,
  • Uygulama tasarımını dokümante etmek.

KAYNAKLAR :




 
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.