🌟 Yazılım Nedir ? Yazılım Çeşitleri Nelerdir ? / x𝓜𝓲𝓽 𝔒𝔣𝔣𝔦𝔠𝔞𝔩

xMit

Uzman üye
13 Mar 2016
1,202
1
10
Root@xMit:~#
qdLsb6.gif




Yazılım Nedir ? Yazılım Çeşitleri Nedir ? Yazılım Hangi Alanlarda Kullanılır ?
GqqstE.png




Elektronik cihazları yapması için verilmiş komutların derlenip bir bütün haline getirilmesidir yazılım işlemi .

Elektronik cihazların bir yazılım ile komutlaştırılması durumunda zamandan tarasarruf edilir aynı zamanda iş yükü ve iletişim kolaylıkları meydana gelir .

Genel hatlarıyla yazılım 3 sınıfa ayrılır bunlar ; Web Yazılımı , Mobil Yazılımı ve Masaüstü Yazılımlardır .

İçinde bulunduğumuz dönem itibariyle masaüstü yazılımlar web yazılımı ve mobil yazılımların gerisinde kalmıştır , web yazılımı ve mobil yazılımların öne çıkış sebebi ise masaüstü yazılıma göre daha sadece , kullanışlı ve arz-talep ilişkisinin fazla olmasından kaynaklıdır .





Yazılım Çeşitleri Nelerdir ?
GqqstE.png


Yazılımlar ihtiyaçlar doğrultusunda Sistem Yazılımları ve Uygulama Yazılımları olarak 2'ye ayrılmıştır .


Uygulama Yazılımları​
GqqstE.png



Bu yazılım türünde hedef tamamen kullanıcı odaklıdır kullanıcı istekleri göz önüne alınarak üretilen yazılım türüdür .

Farklı geliştirme araçları ile birlikte kullanılması gerekmektedir örneğin bu tarz yazılımların problemsiz çalışabilmesi için işletim sisteminin olmasına ihtiyaç duyulur .


Uygulama yazılımlarıda Kendi içinde Kategorilere Ayrılır Bunlar ;

Ticari Yazılımlar

Çalışma sektöründe kullanılabilmesi için üretilen bu yazılımlar , iş yükünü ve hata oranını en aza indirmeyi amaçlamıştır .

Bu yazılımların en popülerleri ise Muhasebe Yazılımlarıdır .



Genel Amaçlı Kullanılan Yazılımlar

Zaman ilerledikçe gelişen teknoloji ile birlikte bilgisayar özelliklerinde de artış görülmektedir gelişen teknolojiye var olan bilgisayarların ayak uydurabilmesi için gerekli olan en önemli etken faktör ise yazılım güncellemeleridir bu güncellemeler ile bilgisayarımız daha hızlı çalışır .


Eğlence Yazılımları

Ekran Kağıtları , Oyunlar vb. oluşturulan programları içermektedir .



Sunum Yazılımları

Çalışma sektöründe yada bir topluluğa bir gösterim yapılacağında kullanılan ışık, ses ve görüntülerin toplandığı programların bütünü sunum yazılımlarına girmektedir




Kullanım Haklarına Göre Yazılım Çeşitleri




Lisanslı Yazılım: Bu tarz yazılımlar dağıtıcı firmalar tarafından belirlenen fiyatlar ile satılan yazılımlardır .Örnek:Office Programları,Windows Xp vs.

Demo Yazılım :
Sadece deneme yapılabilmesi için özelliklerinin çoğunun kısıtlandığı yazılım türleridir .

Paylaşılan Yazılım : Tanıtım amaçlı olarak belirli süreliğine yazılıma tam erişim sağlanabilen daha sonrasında ise tam sürümü kullanmaya devam edebilmek için ücret isteyen programlardır . Çeşitli antivirüs programları

Freeware (Bedava) Yazılımlar: Kullanıcılardan her hangi bir ücret talep edilmeksizin dağıtılan programlardır Örnek: Msn, Winrar.

Beta Yazılımlar: Yazılımın taslak halinde görülmesi için çıkarılan programlardır eksiklikleri belirlenir daha sonrasında güncellemeler yapılarak geliştirilen programdır .



i5DtOv.jpg




Genel Yazılım Çeşitleri



Hizmete Dayalı Yazılım Çeşitleri

Utility olan Türkçe karşılığı hizmet anlamına gelen bu tür yazılımlar genellikle sistem destek yazılımlarıdır .

Donanım teknolojileri yada yazılım teknolojileri altında bu tarz destek yazılımları firmalara ayrı bir paket olarak satılır .




Zararlı Yazılım Çeşitleri

Mobil , bilgisayar yada serverler üzerine entegre edilerek kişisel bilgilerin sızdırılmasında , konumların öğrenilmesinde ve dosyaları ifşa yada tahribat edebilme seviyesinde yerleştirilen virüslü yazılımlardır .

Bu zararlı yazılımlar sisteme çeşitli yollardan bulaşabilir . USB , İnternet ortamı gibi çeşitli kaynaklardan entegre edilmesi mümkündür .



Casus Yazılım Çeşitleri

Bu tarz yazılımlar zararlı yazılımlarla aynı kategoride tek farkı bu yazılım çeşiti firmalar üzerinde bilgi toplayarak başka firmalara satılması hedeflenmektedir . Bir nevi elde edilen veriler şantaj yoluyla satılmaktadır .



Özgür Yazılım Çeşitleri


Tamamı kullanıcılar için yapılan kullanıcılara açık kaynak kodlu dağıtılan ve bu yazılımları geliştirip istedikleri gibi dağıtılmasına izin verilen yazılım türleridir .

Firmalar bu tarz yazılımları kullanıcıların kendilerini geliştirebilmesi amacıyla yapılmıştır .



TRIMN4.jpg


Programlama Dilleri Nelerdir ?​


Yazılım teknolojisinin gelişmesiyle birlikte programlama dilleride ona paralel gelişmeye başlamıştır ve şuanda dünya üzerinde 200 den fazla programlama dili bulunuyor ancak yaygın olan diller ise en fazla 10 tane bulunmaktadır .


Makine Dili​


Yazılım dünyasında bulunan her şey 1 ve 0 dan ibarettir .

Bütün komutlar ve veriler mili saniyelik süreler içinde tanımlanarak iki tabanlı sayı sistemine dönüştürülmesi gerekir .

Bu çevirilerin hepsi Makine Dili ile gerçekleştirilir .



Assembly Dili​


Hemen hemen en zor dillerden biri olan assembly dili genel anlamda komutların ve satırların daha anlamlı bir şekilde görülebilmesi için kullanılan bir dildir .

Bu dil ile yazılmış olan programlar çok seri çalışır ve ayrıca depolama alanında çok az bir yer kaplar .


Her ne kadar avantajları fazla olsada çok zor bir dil olduğu için programlamayı bu dil ile yapmak çok sıkıcı ve yorucu olmaktadır .​



Yüksek Seviyeli Diller​

Bu diller günümüzde de en fazla kullanılan yazılım dilleri olduğu gibi, Visual Basic, Java, Delphi, C ++ dilleri bu programlamaya örnek olarak verilebilmektedir. Bu dili öğrenebilmek için temel özellik olarak kullanıcıların bir şeyi nasıl yapılacağını tarif etmesi değil, nasıl en kısa yoldan ifade edebileceği üzerine kurulu bir sistemdir. Çok yüksek seviyeli bir dili tam anlamı ile öğrenebilmek için 1 yıl kadar süre eğitimi alınması gerekmektedir.

LMjRc6.png

 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.