Yeni Başlayanlar İçin Basit Linux Komutları

'The Wolf

Kıdemli Üye
22 Nis 2021
4,043
2,565
Tanrı dağı
Gelişen teknoloji ile birlikte artık tüm cihazlar yüksek işlem gücüne sahip akıllı cihazlar haline gelmiştir. Geliştiricilerin bu sistemleri kolayca yönetebilmeleri için bir işletim sistemine ihtiyaçları vardır. Son yıllarda, Linux bu boşluğun çok büyük bir bölümünü kapattı. Bu yazımızda terminal ve birkaç basit Linux komutunu inceleyeceğiz.

basit-linux-komutlari-1.png


1. Giriş

1. şifre

Terminali ilk açtığımızda giriş yapmış olduğunuz kullanıcının home dosyasında başlar. Hangi dosyada olduğumuzu bilmek istiyorsak “pwd” komutunu yazıyoruz. Bu komut bize köklerden başlayarak tam olarak hangi klasörde olduğumuzu gösterir. Kök, bir Linux sisteminin ana temelidir. Kök, eğik bir çizgi (/) ile gösterilir.

basit-linux-komutlari-2.png
Şekil 1: pwd komut çıktısı.

2. ls

“ls” komutu, mevcut dizininizde hangi dosyaların olduğunu bilmek için kullanılır. “ls -a” komutunu kullanarak tüm gizli dosyaları görebilirsiniz.

basit-linux-komutlari-3.png
Şekil 2: ls komut çıktısı.

3. cd

“Cd” bir dizine gitmek için kullanılan komuttur. Örneğin Home klasöründeyseniz ve İndirilenler klasörüne gitmek istiyorsanız “cd İndirilenler” yazabilirsiniz. Bu komutun büyük/küçük harf duyarlı olduğunu ve klasörün adını tam olarak göründüğü gibi yazmanız gerektiğini unutmayın. Mevcut klasörden geri dönmek veya bir üst klasörden çıkmak istediğinizde “cd ..” komutu kullanılır.

basit-linux-komutlari-4.png
Şekil 3: cd komut çıktısı.

4. mkdir ve rmdir

Bir klasör veya dizin oluşturmanız gerektiğinde “mkdir” komutu kullanılır. Örneğin “TEST” adında bir dizin oluşturmak istiyorsanız “mkdir TEST” yazabilirsiniz. “Rmdir” bir dizini silmek için kullanılan komuttur. Ancak, rmdir yalnızca boş bir dizini silmek için kullanılabilir. Dolu bir klasörü silmek istiyorsanız “rm -r klasör adı” komutunu kullanmanız gerekir.

basit-linux-komutlari-5.png
Şekil 4: mkdir & rmdir komut çıktısı.

5. dokunma

Bir dosya oluşturmak için “touch” komutu kullanılır. Bu dosya herhangi bir şey olabilir. Örneğin, aynı komutla bir zip dosyası veya txt dosyası oluşturabilirsiniz.

basit-linux-komutlari-6.png
Şekil 5: mkdir & rmdir komut çıktısı.


6. adam & -yardım

Bir komutun nasıl kullanıldığı hakkında daha fazla bilgi edinmek için “man” komutu kullanılır. Örneğin, "man touch", touch komutunun kılavuz sayfalarını gösterir. Bir komut yazıp ona “-help” eklersek, manuel çıktı ile aynı sonucu alırız.

basit-linux-komutlari-7.png
Şekil 6: man & -help komut çıktısı.

7. cp

cp komutu, komut satırı üzerinde bir kopya oluşturmak için kullanılır. İki argüman alır; kopyalanacak dosyanın konumu, ikincisi kopyalanacak konumdur.

basit-linux-komutlari-8.png
Şekil 7: cp komut çıktısı.

8. mv

mv komutu, dosyaları komut satırında taşımak için kullanılır. Bir dosyayı yeniden adlandırmak için mv komutunu da kullanabiliriz. Örneğin, “copytest.txt” dosyasının adını “newcopyTest.txt” olarak değiştirmek istiyoruz. Bunu “mv copytest.txt newcopytest.txt” komutu ile yapabiliriz.

basit-linux-komutlari-9.png
Şekil 8: mv komut çıktısı.

9. nano ve vi

Nano & vi, şu anda Linux komut satırında yüklü olan metin düzenleyicileridir. Nano, renkli anahtar sözcükleri görüntüleyen ve dillerin çoğunu tanıyan iyi bir metin düzenleyicidir. Vi, nano'dan daha basittir. Bu komutla yeni bir dosya oluşturabilir veya bu düzenleyiciyi kullanarak dosyayı düzenleyebilirsiniz.

basit-linux-komutlari-10.png
Şekil 9: nano komut çıktısı.

10. sudo

Sudo, Linux komut satırında yaygın olarak kullanılan bir komuttur. Sudo, “SuperUserDo”dan gelir. Bu komut, bir işlem kök ayrıcalıklarının kullanılmasını gerektiriyorsa veya yönetici erişimi erişim gerektiriyorsa kullanılabilir. Örneğin “sudo su” komutunu kullanarak sistem üzerinde admin yetkisi ile işlem yapmaya başlayabiliriz.

basit-linux-komutlari-11.png
Şekil 10: sudo komut çıktısı.



IV. SONUÇ

Sonuç olarak baktığımızda Linux sonsuz bir dünya ve yukarıda bahsettiğim basit Linux komutları ile yeni başlayanlar hiç zorlanmadan ilk adımlarını atmaya başlayabilirler.
 
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.