Youtube Seo | Video'nuzu Üst Sıralara Çıkaracak 15 Faktör

Rival

Özel Üye
28 Eki 2013
7,264
2
Youtube SEO

Bu yazımda dilim döndüğünce dünyanın en büyük video içerik sitesi ve aynı zamanda dünyanın en büyük 2. arama motoru olan Youtube’da SEO nasıl yapılır ? Faktörler nelerdir? Arama sonuçlarında üst sıralarda yer almak için neler yapmalıyız? gibi sorulara cevap vermeye çalışacağım.

1- İçerik: Bu en önemli faktör. Zira Youtube video’larının altında korkunç bir yazılım çalışmakta. Bu yazılım ile Youtube, video’nun tamamının izlenip izlenmediğini, atlanarak mı izlendiğini ya da kaçıncı saniyede- dakikada video’yu izlemeyi bıraktığınızı analiz eder. Çok azı izlenen ya da atlanarak izlenen videolar ne yazık ki büyük darbe yer. Bundan dolayıdır ki videolarınız eşsiz olmalı ve kullanıcı tarafından tamamı izlenmeli. Ayrıca içeriğinizin kopya olmaması da çok ama çok önemli.


wol_error.gif
This image has been resized. Click this bar to view the full image. The original image is sized 784x489.
untitled-7.jpg


2- Title: Kullancılar Youtube’da arama yaptığında görselden hemen sonra Video’nuzun başlığına bakar. Bu bağlamda yazdığınız başlık video’nuzun içeriğini çok iyi bir şekilde açıklamalı. İçerikle ilgisiz bir başlık attığınızda, kullanıcıların video’nuza tıklayabileceğini fakat video’nuzun tamamını izlemeyeceğini ve yarıda bırakacağını unutmayın. İçeriğiniz ile alakalı bir başlık attıktan sonraki adımınız ise ilgi çekici ve kullanıcıyı etkileyecek bir başlık yazmak olmalı.

Bu arada madem yazının başlığı Youtube SEO. O zaman video’nuz için başlık, ya da açıklama bölümü girerken arama hacmi yüksek kelimeleri görmek isterseniz, youtube arama çubuğundan ya da anahtar kelime aracı ‘ndan yardım alabilir ve **** etiketlerinizi oluşturabilirsiniz.

640.jpg


3- Description: Başlık alanındaki karakter sınırlaması yüzünden buraya yazamadığınız ilgili çekici yazıları açıklama bölümüne yazabilirsiniz. Burada size artı kazandırabilecek olan husus ise başlıktaki yazıya müteakip, olabildiğince uzun kuyruklu cümle yapıları düşünmek. Böylece uzun terimli aramaları karşılama şansınız önemli ölçüde artar.

4- Tags: Google Panda güncellemesinin duyrulmasından sonraki zamanlarda Matt Cutts Google’ın web sitelerinde anahtar kelimeleri artık dikkate almadığını belirtti. Zira bu kısım birçok web sitesi sahibi tarafından kötüye kullanılmıştı.

Fakat bu kural Youtube için geçerli değil. Youtube etiket bölümüne önem vermekte. Bu yüzden etiket bölümünü dilediğiniz şekilde doldurabilirsiniz. Video’nuzun içeriğinden bağımsız olmaması kaydıyla.

untitled-1.jpg


5- Transcription: Youtube’un uluslararası bir mecra olduğunu düşünürsek ingilizce bir video’yu izlerken konuşmaları kaçırabiliriz ya da yabancı dil bilgimiz zayıf olabilir.Ayrıca duyma engelli biri de video’nuzu izleyebilir. Tüm bu olasılıkları düşünerek videonuz için transkripsiyon hazırlamanız size artı puan kazandıracaktır.

youtubetranscripts-600x364.jpg


6- Channel Authority: Youtube kanalınızdaki video’larınızın her biri güçlü olmalı. Orjinal, eşsiz, çok izlenen video’lara sahip olunması, izlenen videoların çok sayıda beğeni toplaması, yorum alması ve kanalınıza abone olunması size Youtube gözünde otorite ve güven kazandırır. Ayrıca kanalınızın domain yaşı misali uzun bir geçmişinin olması da sizin için önemli bir avantaj olabilir.


wol_error.gif
This image has been resized. Click this bar to view the full image. The original image is sized 1291x655.
funny1.jpg


7- Views/Attention: Sıralama da önemli bir faktör daha; izlenme sayısı.İçeriğinizi mümkün mertebede sosyal ağlarda & sözlüklerde yaymaya çalışın ve izlenme sayısını arttırın. Ayrıca Video’nuzun görüntünleme sayısının fazla olması kullanıcıların dikkatini çeker, tıklama oranını etkiler.

Yalnız izlenme sayısını artırmak için doğal olmayan yollara girilmemesi şiddetle tavsiye edilir. Kaş yaparken, göz çıkarmamakta fayda var.


wol_error.gif
This image has been resized. Click this bar to view the full image. The original image is sized 975x595.
recep-ivedik.jpg


8- Inbound Links: Video’nuzun aldığı backlink sayısı. Burada tek bir domain üzerinden değil de bir çok farklı domain üzerinden backlink kazanmak muhtemelen daha değerlidir diye düşünüyorum.

9- Social Shares: Video’nuzun sosyal paylaşım ağları ile çok sayıda paylaşım alması, Youtube için bir sinyaldir. Zira bu, kullanıcıların video’nuzu beğendiğini ve ona değer verdiğini gösterir.

untitled-4.jpg


10- Embeds: Embedd özelliği ile video’nuzun paylaşılması da yine aynı şekilde Youtube için bir sinyaldir. Zira değerli olmayan bir video embed edilip, paylaşılmaz.


wol_error.gif
This image has been resized. Click this bar to view the full image. The original image is sized 813x526.
embed.jpg


11- Thumbnail (Küçük Resim): Kullanıcılar Youtube’da arama yaptıktan sonra ilk olarak görsele bakar. Çünkü video’nun içeriğini en iyi açıklayan unsur bu küçük resimdir. Burada en çok tıklama alabileceğini düşündüğünüz görseli seçmelisiniz.


wol_error.gif
This image has been resized. Click this bar to view the full image. The original image is sized 958x469.
untitled-9.jpg


12- Likes/ Favorites: Bu unsur da embed, sosyal paylaşım ve backlink gibi. Çünkü video’nuz like aldıysa bu, kullanıcının içeriğinizi beğendiğini gösterir.


wol_error.gif
This image has been resized. Click this bar to view the full image. The original image is sized 779x561.
1-milyar.jpg


13-Video Yükleme: Bu noktada upload ettiğiniz video’nun ses ve kalitesine dikkat etmekte fayda var. Zira kötü çekim ve düşük ses gibi faktörler, kullanıcının video’nuzu terketmesindeki en önemli faktörlerdendir.

14- Comments: Yorum almak genelde like almaktan daha zordur. Zira Video’nuzun like alması için kullanıcının sadece mouse ile like butonunun üzerine tıklaması yeterlidir. Fakat yorum yaptırmak için kullanıcın bir tıktan fazlasını yapması gerek. Bunlar;

✓ Ziyaretçilerinizin video’nuzdan etkilenmesi.

✓ Yorum yazma ihtiyacını hissetmesi.

✓ Nasıl bir yorum yazacağının düşünülmesi safhası.

✓ Klavye üzerinden yazı yazmaya başlaması.

Video’nuzun yorum alması, kullanıcının içeriğiniz ile doğrudan etkileşime geçmesi açısından oldukça önemlidir. Google da mutlaka bunu olumlu bir sinyal olarak değerlendirecektir.

15- Video Mark- up ve Sitemap: Google arama sonuçlarında Youtube video’nuzun çıkması için Google’a yardımcı olun.Mark-up rich snippet’ı mutlaka kullanın.

Rich Snippets videonuzun içeriğini Arama Motorlarına çok daha ayrıntılı gösterme biçimi olarak tanımlayabiliriz.

Mark-up ve Video sitemap oluştururken her URL girişinde şu bilgiler bulunmalı;


Başlık
Açıklama
Oynatma sayfası URL’si
Küçük Resim URL’si
Ham video dosyasının konumu ve/veya oynatıcı URL’si (SWF)


wol_error.gif
This image has been resized. Click this bar to view the full image. The original image is sized 891x558.
Deniz-K%C3%B6p%C3%BCrmesi.jpg
 
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.