ZyXEL NSA-220 Harici Depolama Ünitesi (İnceleme)

sSTRESs

Üye
29 Eyl 2008
172
1
Kuşkusuz dijtal çağımızın sağladığı en yeni teknolojileri kullanmaya özen gösteriyoruz. Özellikle internetimizin hızlanması, yüksek çözünürlük kavramının iyice yaygınlaşması ve son olarak bu kriterlere bağlı olarak artan yüksek kapasite gereksinimlerimiz bizi ister istemez yeni ihtiyaçlara itiyor. Harici depolama, gittikçe popülerleşen bir depolama çözümü. NAS adı verilen, ağ bağlantılı depolama cihazlarıyla hem depolama, hem de paylaşım gereksinimlerini karşılayan çözümler. İşte bugün ele alacağımız, bu tür ürünlere güzel bir örnek.
Sıradaki testimiz tüm bu ihtiyaçlarınıza cevap verecek türden bir donanım olan ZyXEL'in NSA-220 kodlu ürünü. Kullanım kolaylığı ile beğenimizi kazanan ZyXEL'in depolama ürünü, gerçek anlamda bir medya ortamı arayan kullanıcılar ve ofis ortamları için düşünülmüş. Bilgisayarınızı saatlerce açık bırakarak sıraya aldığınız birçok dosya indirme işlemleri yapıyor ve dolaylı olarak fazla enerji harcıyorsanız, bu ürün tam size göre!
zyxel-nsa220-press.jpg

NAS (Network-Attached Storage) ve DLNA (Digital Living Network Alliance) nedir?
grad_bar.gif

İncelememize geçmeden önce bazı terimleri açıklığa kavuşturmak istiyoruz. NAS'ı en kısa olarak tanımlamak gerekirse, ethernet bağlantı arabirimiyle ağ ortamınızda kullanabileceğiniz depolama teknolojisidir. NAS aygıtlarına normal sunucular gibi klavye, fare gibi çevresel donanımlara ihtiyaç duymadan direkt olarak ağ üzerinden TCP/IP ya da HTTP arayüzleri ile erişimler gerçekleştirilebilir.
DLNA teknolojisini belki de ilk defa duyuyorsunuz. İnceleleyeceğimiz NSA-220 ürününün özelliklerinden biri olduğu için açıklama gereği duyduk. Bu teknolojinin ana hedefi, kablolu ve kablosuz ortamlarda birlikte çalışabilen PC ve tüketici elektronik aletleri, mobil aygıtların gerek sokakta dolaşırken, gerek ev ortamında en yeni dijital medya araçlarının (Müzik, video, haber vs..) paylaşımını tüm kullanıcılarla anında paylaşımını gerçekleştirmektir. Bu teknolojiyi destekleyen ürünler diğer aynı teknolojiye sahip olan diğer aygıtlarla uyumlu çalışabilmeleri için DLNA sertifikasına sahip olmak zorundadır.
Teknik Özellikler
grad_bar.gif

ZyXEL NSA-220 modeli depolama cihazımızın temel özellikleri şöyle listeleniyor:​

Sistem Özellikleri:
  • Linux Kernal 2.6 tabanlı
Disk Yönetimi:
  • Dahili Disk Desteği (RAID 0, RAID 1, JBOD)
Desteklenen Internet Protokolleri:
  • TCP/IP, UDP/IP
  • DHCP İstemci
  • NetBEUI
Ağdaki Dosya Paylaşım Protokolleri:
  • Microsoft Network (CIFS/SMB)
  • File Transfer Protocol (FTP, En fazla 64 kullanıcıya kadar)
  • Dosya Gezgini için HTTP
Donanım Özellikleri:
  • Dahili Hard Disk: SATA I/II 160 -750GB Dahili Hard Disk
  • LAN Arayüzü: 1 Gigabit RJ-45 Ethernet Portu
  • USB Arayüzü: 2 adet USB 2.0 Port
  • Düğmeler: Güç, Kopyalama ve Reset
  • LED'ler : Sistem, HDD1, HDD2 ve Kopyalama
Güç:
  • Çıkış:65W (19V, 3.42A)
  • Giriş: 100-240V ~ 1.5A, 50/60Hz
Fiziksel Özellikler:
  • Boyutları: 202 (Genişlik) x 113 (En) x 142 (Yükseklik) mm
  • Ağırlık: 1.5Kg (HDD'siz)
İşletim Sistemi Desteği:
  • Microsoft Windows 2000/XP/2003/Vista
    (Yedekleme ve medya oynatıcı yazılımları sadece Microsoft tabanlı işletim sistemlerinde çalışıyor)
  • Linux Redhat
Browser Desteği:
  • Firefox 2.0 ve sonrası
  • IE 6.0/7.0
ZyXEL NSA-220 - Genel Bakış
grad_bar.gif

Gayet iyi paketlenmiş olan ürünümüzü kutudan çıkardığımız ilk anda, beyaz inci zerafetinde gözlerimizi kamaştırıyor. ZyXEL sadece kullanıcı ihtiyaçlarına değil, göz zevkimize de hitap etmesini başarmış.
zyxel-nsa220-genel2.jpg

Cihazın genel görünümü
Kutu içeriği cihazın ihtiyaçlarını karşılayacak düzeyde. Kutudan güç kablolarının yanında, gigabit bağlantı destekli ethernet kablosu, garanti belgesi, hızlı kurulum kılavuzları ile cihazımızı bilgisayarımıza tanıtacağımız kurulum CD'si (Sürücü, Medya oynatıcı ve Yedekleme yazılımları) çıkıyor.
zyxel-nsa220-kutu2.jpg
zyxel-nsa220-kutu3.jpg

Kutudan çıkan malzeme bunlardan ibaret
Cihazımızın arka vidalarını kolayca söktükten sonra, elimizde bulunan Seagate'in Barracuda 7200.10 serisinden tek plaklı 2 adet 250GB'lık SATA2 diskimizi cihazla birlikte gelen kızaklara taktıyoruz. Kızakları cihazın içindeki slotlarına iyice oturtup vidalarını sıktıktan cihazın arka kapağını kapatıyoruz. Gerekli ethernet ve güç kablolarını bağlıyoruz. Bu noktada NSA-220 kullanıma hazır hale gelmiş oluyor. Tabii siz dilerseniz tek bir disk kullanarak da cihazı donatabilirsiniz.
zyxel-nsa220-detay1.jpg
zyxel-nsa220-detay2.jpg

Montaja başlamak için arka kapağı açıp, disk kızaklarını yerlerinden çıkartmak gerekiyor
zyxel-nsa220-detay3.jpg
zyxel-nsa220-detay4.jpg

Diskler, kızaklarına monte edilmiş durumda. Sağdaysa, cihazın gömülü bir Linux sürümü çalıştıran devre kartı gözüküyor.
zyxel-nsa220-acik1.jpg

Diskleri yerlerine taktığımızda, NSA-220 kullanıma hazır hale gelecek
İncelememize geçmeden önce cihazın ön panelinden bahsetmek istiyorum. Ön panelde SYS, HDD1, HDD2, LAN ve COPY ledlerinin yanında, güç (Power) ve COPY düğmeleri ve 2 adet USB 2.0 arayüz bulunuyor. Başlangıçta hiçbir işe yaramıyor gibi gözüken (Copy ve USB'ler dışında) ön panel, özellikle arıza tespit ve anlık hangi işlemlerin gerçekleştiğini görmemize olanak sağlıyor. Örnek olarak HDD ledlerinin turuncu yanması Sabit Disklerdeki bir soruna işaret ediyorken (Bad Sector gibi), NSA cihazı bu hatayı otomatik olarak gidermeye çalışıyor. Bu led kırmızı yandığında ise cihaz, Sabit Diskleri tanımaz hale geliyor ve disklerinize erişemiyorsunuz. LAN led'inin yeşil yanması 100MB'lık bağlantıyı işaret ediyorken, sarı yanması ise cihazın 1000MB'lık bağlantı sağladığının bir göstergesi olarak karşımıza çıkıyor.
zyxel-nsa220-genel1.jpg

Cihazımızın ön gösterge paneli simsiyah ve işlevselliği bir hayli fazla.
Panelde bulunan Copy düğmesi, cihaza harici olarak takılan disklerin rahatlıkla kopyalanmasını sağlıyor.

Bir sonraki sayfada cihazın bağlantısını yapıyor ve sunduğu özellikleri incelemeye başlıyoruz...​
 

sSTRESs

Üye
29 Eyl 2008
172
1
İlk Bağlantı ve Ayarlar
grad_bar.gif

Ürünle birlikte gelen yazılım CD'sinin içinde NDU (NAS Discovery Utiliy) ile cihazımızla bilgisayarımız arasında bağlantı kurulumlarını gerçekleştireceğiz. Normal şartlar altında birden fazla network/ağ kartına sahipseniz, NSA-220 ile bağlantı kuracağınız ağ adaptörünüzü seçiyorsunuz ve yazılımın cihazı bulmasını sağlıyorsunuz. NSA-220'nin DHCP desteği olduğu için kendine otomatik olarak IP atayabiliyor. Ancak, eğer cihazınızı şirketinizde kullanacaksanız öncelikle IT altyapı sorumlunuz ile konuşmanızda fayda var. Özellikle cihazınızı yapılandırırken aynı Subnet bölgesinde olduğunuza emin olun. Status yazan kısmında Up sekmesini görene kadar yapılandırmanızı düzgün ayarlamanız gerekiyor. Eğer cihazı başarısız ya da yanlış yapılandırırsanız bu kısım Down şeklinde gözükür ve cihaza erişim sağlayamazsınız. Sistem değişikliklerinizi Config kısmından ayarlayabilir ya da cihaz ile oluşturacağınız bölümlemede standart olan Public klasörünü Map kısmından direkt olarak bilgisayarım özelliklerinden harici bir bölümleme (Sabit Disk) gibi rahatlıkla erişebilirsiniz.
zyxel-nsa220-admin.png

Cihaza erişmeden önce Config kısmından gerekli ayarlamaları yapmalı ve
kırmızı ile gösterilen Admin kısmında cihazın web arayüzüne erişmelisiniz.
zyxel-nsa220-arayuz1.png

NSA-220'nin ana menüsü ve standart olan gelen paylaşım klasörleri (Maviler).
Web Gezgin programınıza direkt olarak NSA-220 yazabileceğiniz gibi, cihazın IP adresini kullanarak da erişebiliyorsunuz.
Klasörleri yönetmeden önce üst menüden Administration kısmına gelip, cihazımızı genel kullanıma hazırlamak için gerekli ayarları yapacağımız ekrana erişiyoruz. Burada ilk olarak cihazımızın zaman kavramını düzelteceğiz. Ürünü ilk aldığımızda yapılandırılmadığı için tarih 1983 gözüküyordu. Tarih ve zaman ayarlarını isteğinize bağlı olarak kendiniz gerçekleştirebilir ya da Zaman sunucularından birini seçerek internet üzerinden senkronize olarak otomatik olarak düzenleyebilirsiniz.
zyxel-nsa220-arayuz2.png

Cihazın ağ ayarlarını yaptığımız Network arayüz ekranı
Zaman ayarlarını yaptıktan sonra cihazın ağ ayarlarını yapma ekranına geçiyoruz. Daha önce NDU ile yaptığımız ayarlar burada tekrar karşımıza çıkıyor. Gerekli bilgileri buradan tekrar güncelleyebilirsiniz. Yeri gelmişken belirtmekte fayda var. Cihazın 100/1000MB ağ desteği olduğundan bahsetmiştik. Bu konuda dikkat etmeniz gereken bir husus, Jumbo Frames özelliği. Gigabit Ağ'da çalışacak olan kullanıcılar olan düşünülmüş olan bu özellik, belki de NSA-220 cihazının en can alıcı özelliklerinden bir tanesi. 4-8-9k olarak desteklenen Jumbo Frames kavramı, gigabit ağ ortamlarındaki trafiğin performans belirleyici noktasını oluşturuyor.
Servis ve Özellikler
grad_bar.gif


Yan menüdeki Applications yani uygulama kısmı cihazın en önemli özelliklerinin bulunduğu alan. Bir ağ depolama cihazından neredeyse tüm bekleneni veren özellikleri tek tek inceliyoruz.
  • FTP Servisi​
FTP sunucusu özelliği ile en fazla 20 kullanıcıya kadar destek sağlayan cihazımızı FTP sunucusu haline getirebiliyoruz. FTP genel olarak dosya transferlerinde kullanılan bir prokotol olduğundan, cihazı özellikle şirket içinde kullanmak için bu özelliği aktif hale getirebilir, evinizde tek kullanılıcı olarak kullanacaksanız arkadaşlarınıza bazı dosyalar için adresler gönderebilirsiniz. Standart olarak gelen FTP 21 portunu, daha sonra açıklayacağımız Firmware güncellemesi ile değiştirebiliyorsunuz. Cihazı ilk test etme girişimlerimizde bu özellik bulunmuyordu.​
  • Media Servisi
Medya sunucu servisi ağınızda bulunan kişilerin NSA üzerinden bilgisayarlarında olmayan dosyaları oynatma işlemi gören bir servistir. Bu tahmin edebileceğiniz üzere çoğunlukla mp3, avi, mpeg gibi sıklıkla kullanılan medya dosyaları olarak karşımıza çıkıyor. Ayrıca ağınızda daha önce bahsettiğimi DLNA destekli cihazları oynatabilir ya da iTunes sunucu desteği ile iTunes yazılımınıza NSA'i tanımlayarak müzik zevkinizi arttırabilirsiniz.​
  • Web Publishing
Firmware güncellemesi ile gelen bir özellik olan Web Yayınlama, dosyalarınıza internet üzerinden erişmenize olanak sağlıyor. İlk incelememizde ciddi bir eksiklik olarak hissettiğimiz Web Yayınlama sayesinde IP üzerinden paylaştığınız klasördeki ilgili adres yardımıyla arkadaşlarınıza istediğinizi dosyaların adreslerini yollayabilirsiniz.​
  • Print Server
NSA, ağınızın gereksinimlerine donanımsal olarak da destek sağlamasına olanak veren bir hizmet. Cihazın önünde bulunan USB 2.0 portlarına bağlayacağınız USB destekli yazıcılarınızı NSA cihazımıza takarak, yazıcıları ağınızda paylaştırabiliyorsunuz. Bu tarz paylaşımlı yazıcılar genellikle ethernet portlu olarak gelir ve fiyatları genel olarak el yakar. NSA bu konuda yardımınıza koşuyor ve standart bir yazıcıyı ağınızla paylaştırmanıza olanak sağlıyor.​
  • Download Servisi
Artık bilgisayarınızı saatlerce açık bırakmaya, fan sesinden uyuyamama ve elektrik faturalarınızın kabarmasına son! NSA cihazımızın belki de en büyük özelliklerinden bir tanesi kuşkusuz Download Servisi. İnternet üzerinden indirmek istediğiniz dosyalarınızın kısayolunu alarak servisin adres kısmına yazıyorsunuz ve siz arkanıza dayanmış kahvenizi yudumlarken NSA sizin yerinize indirme işlemlerinizi gerçekleştiriyor. Dahili BitTorent istemcisi sayesinde torrent dosyalarınızı yine çok kolay bir şekilde indirebiliyorsunuz. Settings ekranından port numarasından, indirme hızlarına ve dosyayı ne kadar süreyle upload etme zamanına kadar gerekli ayarlamalarınızı yapabilirsiniz.

zyxel-nsa220-down1.png

Downloadlarınızı eklediğiniz arayüz ekranı.
ZyXEL kullanıcıları uyararak yasal olmayan dosyaları kopyalama konusunda uyarı vermeyi ihmal etmemiş.
zyxel-nsa220-down2.png

Prefences kısmında dosyaları hangi klasöre kaydeceğinizi belirleyebilir ve gerekli BitTorrent ayarlamalarınızı yapabilirsiniz.
zyxel-nsa220-down3.png

İndirme işlemlerinizi takip edebileceğiniz arayüz.

Dosyalara sağ taraftan öncelik tanıyarak indirme işlemlerinizi ayarlayabilirsiniz.
  • Broadcatching
Broadcatching internet üzerinden dijital içerikleri RSS destekli olarak indirmenize olanak veren bir servis. Daha çok web gezgini Internet Explorer ve Firefox ile yaptığınız işlemleri NSA yine ayağınıza kadar getiriyor. Eklemek istediğiniz besleme kaynaklarının ister tüm arşivini, isterseniz de son çıkan güncellemelerini indirebileceğiniz kanal sistemiyle, ilgili haber ve yazıları herhangi bir 3. yazılıma gerek kalmadan okuyabilirsiniz.


zyxel-nsa220-broad.png


DHW haber servisimiz devrede. Web gezginine gerek duymadan forum postlarımızı okuyabilirsiniz.
  • Kullanıcı ve Paylaşım işlemleri
2 tip kullanıcı bulunuyor. Biri admin seyivesinde diğeri ise normal kullanıcı. Sisteme genel olarak admin seviyesinde hemen hemen tüm özelliklerine erişebiliyorsunuz. Kullanıcı yetkileri ise admin seviyesinde olmasa da, özellikle paylaşım klasörlerinde verilen yazma/okuma gibi yetkilerle biraz daha detaylandırılmış. Yeşil simgeler adminleri temsil ederken, maviler normal kullanıcıları belirtiyor.


zyxel-nsa220-arayuz3.png


Paylaşım klasörlerine, sistemdeki tanımlı kullanıcılara gelişmiş yetkiler atayabiliyoruz.


Paylaşım klasörlerini yönettiğimiz Shares kısmında Internal/External olarak paylaşımlar mevcut. Internal kısmında cihaza taktığımız sabit disklerdeki paylaşımlar olurken, External kısmı USB portlarından taktığımız harici disklerdeki paylaşımları temsil ediyor. Yeni bir paylaşım oluştururken, paylaşım oluşturacağımız Volume ve yolunu seçiyoruz. Yeni oluşturacağımız paylaşım klasörünü dilerseniz Medya Sunucusu olarak paylaştırabilirsiniz. Share Access kısmında, önceden tanımladığımız kullanıcılara çeşitli yetkiler veriyoruz. Bu yetkilerle, kullanıcı erişimlerini tamamen kapatabilir ya da sadece okuma yetkileri verebilirsiniz.
  • Maintenance
Bu kısımda cihazımızla ilgili ayarlamaları yapıyoruz. Power Management ile sabit disklerin kullanım dışında kaç dakika sonra kapanabileceğini belirleyip, bir nevi enerji tasarrufu sağlayabilirsiniz. Disklerin yeniden aktif olması yaklaşık olarak 5 sn gibi kısa bir sürede gerçekleşiyor. Log kısmından cihaz üzerinde gerçekleştirilen tüm işlemleri zamana bağlı olarak görebilirsiniz. Detaylı loglama özelliklerini çeşitli sınıflara göre sıralandırabiliyorsunuz ve ciddi anlamda oldukça kullanışlı bir arayüz olması sebebiyle, bu özellik oldukça beğenimizi kazandı.​
  • Configuration
Bu kısımda NSA üzerinde bulunan tüm ayarlarınızı bir dosyaya kaydediyorsunuz ve ileride oluşabilecek hatalar karşı, eski ayarlarınıza geri dönüş sağlayabiliyorsunuz. Bu özellik, cihazı farklı ağ ortamlarında kullanacak olan kişiler için oldukça işlevsel olarak karşımıza çıkıyor.​
  • Firmware Upgrade
İsminden de anlayacağınız üzere bu kısımda cihazımıza firmadan çıkacak yeni güncellemeler doğrultusuna yeni özellikler ekleyebiliyoruz. Biz incelememize başlarken cihaz 2.0 sürümündeydi ve ZyXEL'in sitesinden 2.2 sürüm Firmware güncellemesi yaptık. İlk dikkatimizi çeken özelliklerind başında servislerin desteklediği portları değiştirebilmemiz (FTP ve Bittorrent) ve daha önce bir eksi olarak gördüğümüz Web Publishing özelliğinin eklendiği oldu. Gayet kolay bir şekilde güncellenen yeni Firmware'in yüklenmesi internet hızınıza bağlı olarak değişkenlik gösterebiliyor. Yaklaşık 10 dakikada işlem bittikten sonra, sistem kendini yeniden başlatıyor ve yeni özelliklerimize merhaba diyoruz.

Bir sonraki sayfada, cihazın yedekleme olanakları ve performansı gözden geçirilecek....​
 

sSTRESs

Üye
29 Eyl 2008
172
1
Yedekleme Olanakları
grad_bar.gif

Ağ üzerinde bulunan bilgisayarlardan backup alma işlemleri genellikle şirketlerde sıkıntı olabilir ve bazı çözümler yetersiz geldiğinde 3. parti yazılımlar kullanabilirsiniz. NSA bu konuya da el atarak, yedekleme işlemlerinizi çok kullanışlı bir hale getiriyor. Cihazımızla birlikte gelen yazılım CD'sindeki Memeo AutoBackup yazılımı, ağ üzerinden yedek alma işlemlerinizi gerçekleştiriyor. Sabit diskiniz başta olmak üzere flash belleğinizin, ipodunuzun yedeklerini alabiliyor ve isterseniz bu yedeklerinizi internet depolama alanına gönderebiliyorsunuz. İsteğinize bağlı olarak dosyalarınızı şifreleyerek yedekleyebiliyor ve sadece Memeo yazılımının okuyabilmesini sağlayabiliyorsunuz. Yedeklediğiniz dosyalar üzerinde arama yapabilmeniz, güzel ve kullanışlı bir özellik olarak karşımıza çıkıyor.
zyxel-nsa220-backup1.png

Yedekleme işlemlerini gerçekleştereceğimiz alanları seçiyoruz ve dosya türlerini seçtikten sonra analiz için Memeo yazılımını bekliyoruz.
zyxel-nsa220-backup2.png

Yedekleme işlemlerini gerçekleştirdiğimiz yönetim arayüzü.
Birden fazla yedekleme işlemlerini gerçek zamanlı olarak takip edebilir ya da yedekleme işlemlerinizi düzenleyebilirsiniz.

Yedekleme işlemlerinde en önemli faktör kuşkusuz yedeklemeyi yapacağınız klasör ya da dosyalarınızın büyüklüğü. Ağ üzerinde olduğunuz için birden fazla kullanıcının bu işlemleri aynı anda gerçekleştirmesi sonucu performans kayıpları yaşayabilirsiniz. Bu sebepten ötürü sadece önemli gördüğünüz dosyalarınızı yedeklemenizi öneriyoruz. ZyXEL bu durumu gigabit ethernet kullanarak bir nevi çözmüş olsa da, farklı kullanıcılar için oluşturacağınız yedekleme işlem saatlerini ayrı ayrı planlamanızda yarar var.
Gigabit Ethernet: Performans Belirleyici Kriter
grad_bar.gif

Cihazımızın merakla beklenen performans değerlerine gözatacağız. Cihaza taktığımız 2 adet Seagate sabit diskimiz saniyede 100 MB transfer hızlarını kaldırabilen değerlere imza atabiliyorlar. Biz NAS cihazımızından bu değerleri beklemesekte, özellikle gigabit ethernetin sağladığı avantajlara değineceğiz. Bu tarz cihazların performansından çok işlevselliklerinin ön plana çıktığını unutmamak gerekse de, performans konusunda da beklenenin altında kalmaması gerekiyor.
zyxel-nsa220-raid1.png

Storage, yani Disk yönetim arayüzü.
Burada NSA-220'ye takılı disklerimizden, harici flash belleğimize kadar tüm disklerimizin yönetimini gerçekleştirebiliyoruz.

zyxel-nsa220-raid2.png

Disklerimizi kullanım ihtiyaçlarımıza göre RAID 0,1 ya da JBOD olarak formatlayabiliyoruz.
Transfer testlerimizde genellikle Total Commander programını ve klasik olarak Windows kopyala/yapıştır uygulamasını kullandık. İlk testlerimiz Windows XP üzerinde 915.315 KB görününen setup kurulumuna sahip bir ZIP dosyası. 100 MBit'lik ethernet ile gerçekleştirdiğimiz transfer testlerimizde 7851 kByte/s ile 8124 kByte/s arası değerler elde ettik.
zyxel-nsa220-test1.png

100Mbit bağlantıyla elde edilen hızlar
Buradaki performansı ciddi anlamda etkileyen cihazımızın 1 Gbit destekli ethernet girişi. Özellikle desteklenen 9K'lık Jumbo Frames. Yalnız 1 Gbit testlerimizde de gördük ki, performans ciddi anlamda bir sıçrama yapamıyor ve yine saniyede ortalama olarak 8.5 MB arası değerler elde ediyoruz. Buradaki Gigabit ethernet desteğinin verilmiş olması kuşkusuz tekli kullanıcı bazında performans artışı sağlamıyor ve Gigabit'in esas performans artışı, çoklu kullanıcılarda ortaya çıkıyordu. Bir yanlışlık olduğunu düşündük ve kullandığımız Gigabit destekli ethernet kartının ayarlarına bir göz gezdirdik. Maximum frame size değerinin1514 olduğunu ve testleri bir kere de cihazımızın desteklediği Jumbo Frames 9K değerlerine denk olabilecek maksimum değer olan 10240 ayarında denemeye karar verdik.
zyxel-nsa220-test2.png

Ethernet kartımızın Maximum Frame Size'ını ayarladığımız kısım.
NSA cihazımız maksimum 9K Frame desteklerken, kartımız en fazla 10240 değerine izin veriyor.

Maksimum frame size değerini ayarladıktan sonra yaptığımız testleri tekrar ediyoruz ve performansın neredeyse 2-2.5 kat artarak 17-19 MB'lara çıktığını görüyoruz. Değeri 5120'ye çektiğimizde 12-13 MB gibi hızlar elde ediyoruz. Buradaki performansı etkileyen ana faktörün, cihaz ayarlamalarının yanında, kullanılan sistemlerinde düzgün ayarlanması gerektiğinin bir göstergesi. Konunun can sıkını tarafıysa, ne internette ne de kullanım kılavuzlarında böyle bir bilginin belirtilmemesi.
zyxel-nsa220-test3.png

Maksimum Frame Size değeri performansa ciddi anlamda etki ediyor.
Bitirirken...
grad_bar.gif

ZyXEL firması ağ cihazlarındaki başarılı grafiğini NSA ile yine üst seviyeye taşıyor ve beğenimizi birkez daha kazanıyor. Türkiye piyasasında maalesef başka örneklerine rastlayamadığımız NAS ürünleri, dünyada oldukça beğeniliyor ve gerek RAID 5, gerek kablosuz veri aktarımı olarak destek sunuyorlar. Bu sebepten ötürü, bu tür cihazları seçerken ihtiyaçlarınızı iyi belirmeniz gerekiyor. Ev kullanımı için belki biraz fazla gelebilecek bir ürün olan NSA-220, bilgisayarlarını kapatmayan ve çok geniş özellikler isteyen bireysel kullanıcılar için alternatifsiz bir seçenek. Şirket içi kullanımlar için özellikle FTP, USB Yazıcı Paylaşımı, Yedekleme, Medya Sunucu ve son olarak kullanıcı yetkileri özellikleri ile NSA-220 komple bir çözüm olarak alternatifsiz yerini alıyor.
zyxel-nsa220-kutu1.jpg

Testlerde kullandığımız diskler piyasanın en ince ve belki de en performanslı diskleri. Disk desteği konusunda ZyXEL'in internet sitesinden daha net bilgiler alabilirsiniz ancak normal boyutlardaki disk taktığınız, diskler arası boşluk azalacağı için uzun süreli kullanımlarda oluşacak ısı sorun yaratabilir. Ayrıca 1.5 TB'lık (2 adet 750GB) disk sınırlaması bazı kullanıcılara yeterli gelmeyebilir. Gerçi biz, ileride yayınlanacak bir firmware güncellemesiyle bu 1.5 TB sınırının aşılacağı inancındayız, çünkü 750GB disk destekleyen bir cihazın 1TB diskleri desteklememesi anlamsız olacaktır.
Ev kullanıcıları için 100 Mbit'lik bağlantı yeterli gibi gözükse de, performans tutkunu kullanıcılar mutlaka 1000 MBbit'lik bağlantıları kullanmalılar. Gigabit bağlantı sunan switch ya da routerlar kullanarak bu sorunu aşabilirsiniz ancak bu da size ekstra maliyet olarak çıkacaktır. Testlerimizden göreceğiniz Jumbo Frames özelliği performansa ciddi anlamda etki ediyor. İnce ama çok önemli bir ayrıntı. Bu özelliğin kullanılması ile özellikle şirket içi kullanımlarda darboğaz oluşumu engellenebilir.
Cihazımızın genel olarak iyi ve kullanışlı olan özelliklerinden bahsettik. Biraz da olması gereken özelliklerinden bahsedelim. USB 2.0 çıkışlarının 2 adet olması rahatsız etmese de bazı kullanıcılara yetersiz gelebilir. Bir de, bu kadar becerikli bir harici depolama ünitesinin eSATA desteği de getirmesi hoş bir özellik olabilirdi. Son olarak, belki ilerleyen günlerde çıkacak olan firmware güncelleştirmeleri ile cihaz hatalarını bildirme açısından e-mail uyarı sistemi olabilirmiş.​
 
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.