Bug Bounty Nedir

MyGf

Kıdemli Üye
16 Tem 2016
3,278
5
Hall of Fame
Bug Bounty Nedir?
Bug Bounty, firmaların yazılımlarında veya web sitelerinde güvenlik açığı bulunması amacıyla açtığı programların genel adıdır. Şirketler bug bounty programını halka duyurarak yazılımlarında güvenlik testi yapılmasına izin verir ve bu güvenlik açıklarını bildirdikleri taktirde raporlayan kişiye (genellikle) ödül verir.
Bug bounty sayesinde şirketler yazılımlarındaki güvenlik açıklarını düzeltir ve bu açıkların kullanılmasını önler. Hackerlara yararı ise oldukça fazla. Programa ve şirkete bağlı olarak olası ödüller; para, sertifika, Hall of Fame sayfalarında adının yer alması (CV'ler için güzel bir seçenek) veya birbirinden güzel swag paketleridir(t-shirt, kalem, kupa, çanta vs., şirketin cömertliğine ve yaratıcılığına bağlı).


Süreç Nasıl İşler?

1. Hedef Belirlenir.


Örneğin hedef olarak Twitter'ı seçtik. Bug Bounty Program sayfası: https://hackerone.com/twitter

2. Kabul edilen, edilmeyen açık tipleri - araştırmacının yapması ve yapmaması gerekenler - bug bounty program kapsamındaki yazılımlar, domainler belirlenir.


Bu bilgilerin hepsini program sayfasında bulabiliriz. Program sayfasına gidiyoruz: https://hackerone.com/twitter. Bu sayfada ihtiyacımız olan her şeyi görebiliriz. Öncelikle Program Kuralları ile başlıyor, daha sonra Ödüller, Rapor Uygunluğu vs. Son olarak da kabul edilen ve edilmeyen domainler bulunuyor. En önemli noktalardan biridir. Bu kurallara uymanız büyük önem teşkil eder.


3. Kapsam içindeki domainler araştırmacının yaratacılığına ve bilgisine göre araştırılır.

Evet, sanırım en zor bölüm burası. Ne kadar güvenlik açığı türü bilirseniz bilin yaratıcılık ve şans büyük bir faktör. Siteyi isterse 1000 kişi araştırmış olsun, şansınıza ve bilginize bağlı olarak 1000 kişinin bulamamış olduğu şeyi bulabilirsiniz. Dikkat edilmesi gereken şey bulduğunuz açığın kabul edilebilir bir tür olmasıdır. Bunu da önceki adımda zaten kabul edilen türleri görmüştük.

4. Rapor, program sahibine gönderilir.


Evet, bulduğunuz açığı İngilizce olarak program sahibine gönderebilirsiniz. Bir süre iletişim halinde kalarak sizi bekletecekler ve açığı düzelttikleri zaman sizden onay isteyecekler. Son adım olarak da bulduğunuz açığın kritiklik derecesine göre ödülünüzü alacaksınız.

Bazı Şirketlerin Bug Bounty Programları İçin Harcadıkları Miktar:​

Oath : > $4,000,000

Vimeo: > $200,000

Mail.Ru: > $200,000

Uber: $1,679,594

Twitter: $1,053,800

Slack: $375,566

Ubiquiti Networks: > $600,000

Zomato: > $100,000

Paypal: $595,230

Valve: $494,025

Gitlab: $281,450

Github: $381,030

...

Raporlarınızda Görebileceğiniz Durumlar​

1. Triaged


Raporunuzun firma tarafından yeniden üretilebildi, yani onaylandı demektir.

2. Needs More Information


Bu güvenlik açığı hakkında daha fazla bilgi gerekmektedir. Hemen telaşlanmayın, bundan sonra durumun triaged olma şansı da vardır.

3. Duplicate


Firma, gönderdiğiniz güvenlik açığını zaten biliyor demektir. Muhtemelen sizden önce bir araştırmacı bu güvenlik açığını bulmuş ve raporunu göndermiştir.

4. Resolved


Güvenlik açığı başarıyla düzeltilmiştir.


Bug Bounty Platformları

hackerone_logo_white.png

1. HackerOne (https://hackerone.com)


En büyük bug bounty platformu diyebilirim. Onlarca public (halka açık) program dışında puan kazanarak davet alabileceğiniz birçok program bulunmaktadır. Bunun yanında bir diğer güzel yönü ise araştırmacılar tarafından bulunan raporların bir kısmı firma isteğine bağlı olarak halka açılabiliyor. Böylece açık türlerini öğrenmek isteyen araştırmacılar buradan kolayca daha önce bulunan güvenlik açıklarını bulabilirler.





logo.png



2. Intigriti ( https://intigriti.com)

3809e0af42850a579f02c3434743e3ca_bugcrowd__1_.png

3. Bugcrowd (https://bugcrowd.com)



logo.png





4. AntiHack.Me (https://antihack.me)



SRT-BirdRanking-bnr.jpg





5. Synack Red Team (https://www.synack.com/red-team/)


Synack Red Team, sadece belirli kişilerin katılabildiği bir bug bounty platformudur. Yani herkes kabul edilmez. CV'nizi gönderirsiniz ve kabul edilirseniz bir mail alırsınız.
 
Son düzenleme:

Teodoro

Uzman üye
13 Ocak 2018
1,498
0
Dergi Timi
Hep duyduğum, fakat araştırmaya üşendiğim konudur kendisi :trl . Sağolasın üstad, güzelce özetlemişsin.
 

AquieLL

Kıdemli Üye
1 Tem 2014
4,035
16
aquu.php
Emeğine sağlık Mygf.Biraz daha açıklar hakkında da bir konu oluşturup bir çok arkadaşımızı bu yöne yöneltebilirsin.
 

Lawliet123

Kıdemli Üye
31 Tem 2016
2,558
6
Ellerinize sağlık, fakat tanım yanlış.


"Bug Bounty, belirli bir yazılımda veya web sitesinde güvenlik açığı - bug bulma işidir."


Hayır değildir. Bug Bounty bir fiil değildir bu yüzden de bir iş olamaz, o bir isimdir.
Ve açıklaması ise, "Bulunan bug için bulana verilen ödül"dür.


Bu arada, bu konu neden gövde gösterisinde yahu?



Tekrardan ellerinize sağlık. :)
 

MyGf

Kıdemli Üye
16 Tem 2016
3,278
5
Hall of Fame
Haklısın tanım yanlışmış gözümden kaçmış. Ancak bug bounty farklılaşmış bir kalıptır. Anlamı ise "Firmaların yazılımlarında güvenlik açığı bulunması amacıyla açtığı programların genel adıdır."

Kategori tamamen değişti istersen kurallara vs. bak Lawliet123

Teşekkürler herkese yorumları için :)
 
Son düzenleme:

Lawliet123

Kıdemli Üye
31 Tem 2016
2,558
6
Haklısın tanım yanlışmış gözümden kaçmış. Ancak bug bounty farklılaşmış bir kalıptır. Anlamı ise "Firmaların yazılımlarında güvenlik açığı bulunması amacıyla açtığı programların genel adıdır."

Kategori tamamen değişti istersen kurallara vs. bak @Lawliet123

Teşekkürler herkese yorumları için :)


Teşekkür ederim, şimdi tekrar okudum.
Üzüldüğümü belirtmeliyim. :(
 

ZoRRoKiN

Özel Üye
7 Ağu 2005
2,149
377
WORLD
Faydalı bir konu olmuş. Türk Hack Team 'deki konsept değişikliğinin nedeni siz değerli arkadaşların kendilerine bir şey katması amacını taşımaktadır. Herkesin bu konulara eğilmesi gerekli...
 
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.