Linux Hakkında Tüm Bilgiler[DEV KONU] ~ #HeRTeS

HeRTeS

Uzman üye
8 Eyl 2016
1,860
2
Mars
LİNUX NEDİR?​


İşletim sistemleri arasında en temel parçalı çekirdek yazılımıdır. Linux Vakfı ve GNU Genel Kamu Lisansına bağlı bağımsız bir yazılım platformudur. Linux adını 1991 yılında ilk tasarlayıcısı olan Linus Torvalds tarafından verilmiştir. Bugün üst düzey bilgisayarlarda ve internet altyapısında kullanılan cihazların işletim sistemlerinde genel olarak kullanılmaktadır. Bunlardan en tanınmış olanı Andoid işletim sistemidir. Linux ismi, çekirdek kullanılarak oluşturulan işletim sistemlerini umumi anlamda tanımlamak için kullanılan bir kısaltmadır.

mCa7wp.png


TARİHÇE
hWmRlr.png

Linux, 1991 yılında Finlandiyalı bir üniversite öğrencisi olan Linus Torvalds tarafından, daha eski işletim sistemlerinden birisi olan UNIX'in mimarisine ve POSIX standartlarına uygun şekilde sıfırdan yazılamaya başlanmıştır. Geliştirilmesinde Unix mimarisinden esinlenilmiş olmakla birlikte Linux içinde Unix'ten alınmış herhangi bir kod bulunmamaktadır. Geliştirilen bu yazılım, kullanıcı araçları olmayan sadece bir çekirdek yazılımıdır.

Linux'tan çok daha önce, 1984 yılında, yine UNIX mimarisiyle uyumlu yeni bir işletim sistemini özgür yazılım projesi olarak geliştirmek isteyen Richard Stallman MIT'deki görevinden ayrılmıştı. GNU Tasarısı adını verdiği işletim sistemi geliştirme projesi 1991 yılına gelindiğinde kullanıcı araçları hazır ancak çekirdek yazılımı eksik bir durumdaydı.

1992 yılında Linus Torvalds geliştirdiği bu çekirdek yazılımı daha çok geliştirici ve katkıcının desteğini alabilmek için özgür yazılım olarak GNU Genel Kamu Lisansı ile yayınlamaya karar verdi. Böylece bu iki proje (Linux çekirdeği ve GNU Tasarısı) birbirlerinin eksik taraflarını tamamlamış ve tam bir işletim sistemi olarak sunulabilir hale gelmiş oldu. Bu işletim sistemi 1994 yılında GNU bülteninde "Özgür UNIX Benzeri" olarak duyuruldu.


Linus Torvalds Linux'u geliştirme hikâyesini Yalnızca Eğlenmek İçin adlı eserinde anlatmıştır.

Linux çekirdeğinin yaratıcısı Linus Torvalds

hWmRlr.png

PQ6OIa.jpg


ÖZGÜR YAZILIM OLMASININ LİNUX'A ETKİSİ NEDİR?
hWmRlr.png

Özgür yazılımlar lisansları doğrultusunda yazılımın kopyalanabilmesi, kodlarının değiştirilebilmesi ve bu şekilde dağıtılabilmesini yasal olarak mümkün kılmaktadır. Kişilere özgür bir işletim sistemi olan Linux özgür bir platform olmasından dolayı geliştirilebilir. Yazılımlar herkes tarafından değiştirilebilir ve paylaşılabilir. Bu sebeple Linux'un GNU Genel Kamu Lisansı'nı seçmesi Linux tarihinde tehlikeli bir seçimdir. Bu doğrultuda Linux tasarısı uluslararası anlamda birçok gönüllü bilirkişinin bilgisini ve yardımını kazanmıştır.


LİNUX HAKKINDA YANLIŞ BİLİNENLER​

hWmRlr.png

1.Linux oyunlar için elverişli değildir


Bilgisayarda oynanan oyunların büyük bir kısmı Windows'ta çalışırken, küçük bir kesimi Mac'lerde faaliyet gösteriyor. Linux'ta oynanan oyunların sayısı daha eksik. Ama buna karşın Linux katılıcılarını hoşnut kılacak içerikte ve sayıda oyun vardır. Bildiğimiz gibi Linux grafik sürücüleri çok geliştive Steam gibi oyun platformları aracılığıyla bu oyunları kolaylıkla yükleyebilir ve oynayabilirsiniz. Linux genel olarak pentest sızma testleri için uyarlanmış bir işletim sistemi olduğu için oyun grafiklerini pek desteklemez. Fakat Kali Linux'u indirirken beraberinde bir çok sızma testi için çok gerekli araçları getirir. Bunlardan bazı araçları Windows'da kurmak ve çalıştırmak her zaman uygun olmayabilir. Bu yüzden bir siber güvenlik analisti ve yazılımcılar genellikle Linux işletim sistemini tercih ederler.


2.Linux çok fazla güvenlidir

Linux için söylenen en fazla yorumlardan birisi de çok güvenli olduğudur. Linux açık kaynaklı bir yazılım olduğundan Kaynak kodu herkes tarafından görülebiliyor. Bu yüzden yeni exploitler ve açıklar ortaya çıkabiliyor. Linux için özel shell ve scriptler sayesinde hacklenebilir. Ama virüslerin çoğu Linux işletim sistemlerinde çalışmadığı için güvenlik bakımından büyük bir avantaja sahiptir.

3.Arayüzü iyi değildir



Linux işletim sistemini kullananlar için arayüz pek fazla bir değer içermiyor. Linux’u kullananlar için önemli olanla bağımsız ve özgür bir platfotm olmasıdır. Bu sayede geliştirilebilir. Ve ayrıca hack tool açısında çok zengindir.

4.Kullanması Zordur

Linux’un arayüz görünüşünden dolayı çoğu kişi bu işletim sistemini kullanmak için kod bilmek gerektiğini düşünüyor. Kesinlikle Hayır.! Sadece Linux’un tem el komutlarını bilmeniz yeterlidir. Ve çoğu pentest araçları için GUİ(Görsel Program) vardır. Bu sayede çeşitli araçları kullanırken uzun kodlar veya karışık şeyleri ezberlemek zorunda kalmazsınız.


LİNUX KULLANMAK İSTEYENLERE VERİLEBİLECEK YARARLI ÖNERİLER
hWmRlr.png

1.Umudunuzu çok yüksek tutmayın

Linux'un 100 kat daha hızlı çalıştığına dair gerçekliği kesin olmayan söylentiler var. Aklınıza gelebilecek bütün programları kurmak ve denemek istemeyin. Linux'un Windows'a göre biraz daha hızlı çalışıyor olması her şeyi yükleyeceğiniz anlamına gelmez. İlerleyen zamanlarda ihtiyacınız olan programları keşfedeceksiniz.

2.Uyarıları gözardı etmeyin

Linux işletim sisteminde karşımıza çıkan hatalar(uyarılar) rapor edilebiliyor. Ama karşılaştığımız her hata rapor edilebilecek değildir. Karşılaştığınız uyarıyı gözden geçirerek sorununuzu kolayca halledebilirsiniz. Örnek: APT aracının vereceği “There are ‘n’ broken packages” uyarısı verdiğiniz komuta “-f” parametresini koyarak halledilebilecek kadar kolay bir hatadır.

3.Root olmaktan korkmayın

Root yetkilerini kullanmadığınız ve kavramadığınız sürece başarılı bir Linux katılımcısı olamazsınız. Yetkileri kullanmaktan çekinmeyin bütün yetkileri gözden ve elden geçirin gerekirse bozun. Bozmadan öğrenmeniz mümkün değildir.

4.Platformlardan veya Forumlardan yardım almaya çalışın

Hatayı çözemiyorsanız, kullandığınız dağıtımın platformlarından, forumlarından veya IRC kanallarından istifade edin.

5.Aslap Pes Etme

Linux öğrenmek hemen kolay olmayacaktır. Kurduğunuz anda önceki kullandığınız işletim sisteminiz gibi kullanamayacaksınız. Ama zamanla alışacaksınız. Linux öğrenmek için dirençli, sabırlı ve öğrenime açık bir insan olmanız gerekir.

Linux Ekran Görüntüleri Ve Arayüz
hWmRlr.png


W6Ggny.png

xoVpDQ.png


hWmRlr.png


W6Ggny.png

0LD5SA.png

Linux'da kullanılan komutlar
hWmRlr.png
cd​
cd Bir dizine geçmek için kullanılır. Aşağıdaki örnekleri ile beraber kullanabilirsiniz.​

W6Ggny.png

tyaZAi.png

Gördüğünüz gibi Masaüstüne geçiş yaptık. Ve Masaüstündeki dosyalar üzerinde işlem yapabiliriz.​

Kod:
[CENTER][B][SIZE="3"][FONT="Comic Sans MS"][COLOR="SeaGreen"]cd /root/Desktop(Masaüstü)[/COLOR][/FONT][/SIZE][/B][/CENTER]

NOT: Desktop ve Masaüstü olabiliyor.

hWmRlr.png

mkdir​

mkdir komutu ile yeni bir klasör oluşturabiliriz. Bunun kısa 2 yolu vardır. İlk yolunu gösterelim hemen.

mkdir komutu yazarız ve yeni klasörün hedef adresini veririz.​

Kod:
[CENTER][B][SIZE="3"][FONT="Comic Sans MS"][COLOR="SeaGreen"]mkdir /root/Masaüstü/deneme[/COLOR][/FONT][/SIZE][/B][/CENTER]


2. Yöntemimiz ise direkt Masaüstüne gelerek yeni bir klasör oluşturmaktır.​

W6Ggny.png

hWdien.png

Kod:
[B][SIZE="3"][FONT="Comic Sans MS"][COLOR="SeaGreen"][CENTER]cd /root/Masaüstü
ls
mkdir tht[/CENTER][/COLOR][/FONT][/SIZE][/B]

ls​
hWmRlr.png


W6Ggny.png

9RKNfd.png

ls komutu ile bulunduğumuz klasördeki dosyaları listeleriz. Kısacası dizindekileri görmeyi sağlarız.​

W6Ggny.png

tGN30k.png

ls-a ile gizli klasörleri görürüz.​

Kod:
[CENTER][B][SIZE="3"][FONT="Comic Sans MS"][COLOR="SeaGreen"]ls -a[/COLOR][/FONT][/SIZE][/B][/CENTER]

pwd​
hWmRlr.png


W6Ggny.png

nzmKgR.png

pwd komutu bulunduğumuz dizini gösterir

Kod:
[CENTER][B][SIZE="3"][FONT="Comic Sans MS"][COLOR="SeaGreen"]pwd[/COLOR][/FONT][/SIZE][/B][/CENTER]

hostname​
hWmRlr.png


W6Ggny.png

ec5UxO.png

Sanal makinemizin ismini gösterir.

Kod:
[B][SIZE="3"][FONT="Comic Sans MS"][COLOR="SeaGreen"][CENTER]hostname[/CENTER][/COLOR][/FONT][/SIZE][/B]

rmdir​
hWmRlr.png


W6Ggny.png

eYBGjE.png

rmdir komutu ile oluşturduğumuz klasörü silebiliriz. Benim klasörüm masaüstümde olduğu için aşağıdaki gibi dizinimi seçiyorum. Sizin silmek istediğiniz klasör neredeyse dizinini aşağıdaki gibi belirtebilirsiniz.


Kod:
[B][SIZE="3"][FONT="Comic Sans MS"][COLOR="SeaGreen"][CENTER]rmdir /root/Masaüstü/deneme[/CENTER][/COLOR][/FONT][/SIZE][/B]

hWmRlr.png


W6Ggny.png

I8j74w.png

Gördüğünüz gibi deneme klasörümüz silinmiştir.

whoami​
hWmRlr.png


W6Ggny.png

bBJOlo.png

whoami komutu ile giriş ismimizi görüntüleriz.


LİNUX İÇİN SANAL MAKİNE KURULUM MATERYALLER NELERDİR?​
Öncelikle kali linux iso dosyası gerekir. Ve bu işletim sistemini çalıştırabilmek için Vmware WorkStation programı ve bu indireceğimiz iso dosyasını torrent olarak indireceğimizden Bittorrent gerekiyor.
hWmRlr.png

1-)​
Öncelikle kali linux için iso dosyamızı indiriyoruz. Torrent olanı indiriyoruz.
(Bilgisayarınız 32 bitse onu indirin)​


Kod:
[B][FONT="Comic Sans MS"][SIZE="3"][COLOR="SeaGreen"][CENTER]https://www.kali.org/downloads/[/CENTER][/CENTER][/COLOR][/SIZE][/FONT][/B]

W6Ggny.png

mczwtO.png

2-)​
Bundan sonra bu iso dosyasını çevirmek için torrent indiriyoruz. Linkteki free yazan torrenti indiriyoruz.​


W6Ggny.png

YbX30s.png

Bittorent programını açıyoruz. Torrent ekle butonuna tıklıyoruz.​

W6Ggny.png

F2WBtV.jpg

Add torrent from file​
tıklıyoruz. İndirdiğimiz dosyayı yüklüyoruz.​
hWmRlr.png


W6Ggny.png

SVquR5.jpg


Bu işlemden sonra bekliyoruz.​

hWmRlr.png


W6Ggny.png

FlbiW5.jpg


3-)Şimdi sanal makinemiz için Vmware WorkStation indiriyoruz.​

hWmRlr.png


W6Ggny.png

9zn0s0.png


Kod:
[B][FONT="Comic Sans MS"][SIZE="3"][COLOR="SeaGreen"][URL="https://my.vmware.com/en/web/vmware/free#desktop_end_user_computing/vmware_workstation_player/14_0"][CENTER]https://my.vmware.com/en/web/vmware/free#desktop_end_user_computing/vmware_workstation_player/14_0[/CENTER][/URL][/COLOR][/SIZE][/FONT][/B]



İNDİRME LİNKLERİ​
hWmRlr.png

Kali Linux İso Dosyası; (Bilgisayarın bitine göre indirin)

Kod:
[CENTER]https://www.kali.org/downloads/[/CENTER]

hWmRlr.png

Bittorrent Free(ücretsiz);
Kod:
[CENTER]https://www.bittorrent.com/lang/tr/compare/bittorrent-pro[/CENTER]

Vmware WorkStation; (64-32 bit)
Kod:
[CENTER]https://my.vmware.com/en/web/vmware/free#desktop_end_user_computing/vmware_workstation_player/14_0 - 64 BİT[/CENTER]

Kod:
[CENTER]https://my.vmware.com/web/vmware/details?productId=293&downloadGroup=WKST-900-WIN - 32 BİT[/CENTER]

ÖZGÜN KONU++++

[ame]https://www.youtube.com/watch?v=kSNPdcZKWmA[/ame]​
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

Backd00r

Katılımcı Üye
15 Mar 2018
543
1
Tor Network
"Linux genel olarak pentest sızma testleri için uyarlanmış bir işletim sistemi olduğu için"

ubuntu linux mint pardus vs pentest içinmi çıktı bu linux
 
17 May 2018
73
1
İstanbul
Elinize sağlık. Konuyu baştan sona okudum ve inceledim. Çok yararlı olmuş.

Eleştiri yapamayan küçük yaşlı üyelere de bir çift sözüm var. Eleştirecekseniz bile normal bir insan diliyle eleştirmeyi iyi bilin ve daha iyisini yapabilecekseniz hodri meydan. :)
 

HeRTeS

Uzman üye
8 Eyl 2016
1,860
2
Mars
Mükemmel konu eline sağlık :)

elinize sağlık hocam.

Ellerine sağlık

Gayet güzel bir konu olmuş eline sağlık.

Eline sağlık kardeşim gerçekten çok güzel bir konu olmuş


Teşekkürler.

"Linux genel olarak pentest sızma testleri için uyarlanmış bir işletim sistemi olduğu için"

ubuntu linux mint pardus vs pentest içinmi çıktı bu linux

Ben orada Kali Linux'un tool bakımından zengin oldığunu belirtmek istedim ve pentest uygulamaları için vurgu yaptım.

Elinize sağlık. Konuyu baştan sona okudum ve inceledim. Çok yararlı olmuş.

Eleştiri yapamayan küçük yaşlı üyelere de bir çift sözüm var. Eleştirecekseniz bile normal bir insan diliyle eleştirmeyi iyi bilin ve daha iyisini yapabilecekseniz hodri meydan. :)

Buram Buram Emek Kokuyor Eline Emeğine Sağlık

Teşekkürler.
 

Backd00r

Katılımcı Üye
15 Mar 2018
543
1
Tor Network
O Halde Başlığı Linux Hakkında Tüm Bilgiler Değilde Kali Linux Hakkında Ve Linux Komutları Gibi Birşey Yaparsanız Anlam Karışıklığı Olmaz :)
 
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.