*Reply sistemi güzel olur. Ek olarak "100 mesaj ve üzeri kullanıcılar içeriğimi okuyabilir" tarzı ayarlar da eklenmeli,
*Kredi sistemini desteklemiyorum. Emin olmamakla birlikte satışların yasak olması gibi bir şey duymuştum. Varsa bu kaldırılmalı. Ticaret güven puanını destekliyorum,
*Rozet sistemi teşvik edici olabilir, destekliyorum.
Bana göre Türkiye'de siber güvenlik forumlarındaki en büyük eksik, kendini geliştirmek isteyenlerin izleyeceği yolu bilememesi ve cevabı forumlarda ararken karmaşa içerisinde boğulması. Bu sorun çözülmeden diğer her şey ayrıntı ve gereksiz. Bu eksiği kapatırsak açık ara farkımız olur diye düşünüyorum. Bu platformun siber güvenlikle ilgilenen kişilere önerilecek seviyede kaliteli eğitim içerikleriyle tanınması gerekiyor. Neden tryhackme, hackthebox gibi platformların yerli alternatifi olmuyoruz?
Forumdaki konular fazlasıyla dağınık. Kaliteli/kalitesiz bir sürü içerik var. Bunların güncelliği belirsiz. Yeni başlayan biri konu başlıklarının adını dahi bilmediğinden konulara doğru bir sırayla/eksiksiz ulaşması imkansız. İçerikleri tek bir çatı altında kategorilere ayırıp ve sıraya dizip, güncel eğitim yolu olarak sunabiliriz. Siber güvenlikten anlamayan biri bu konularda sırasıyla ilerleyerek kendini geliştirebilmeli.
Müfredatı belirleyip ilgili içerikleri 57. alay veya bizim Siber Güvenlik Kulübü üyelerine vs. hazırlatabilirsiniz. Bu alanda kendini geliştirmek isteyenler için tim açılıp yalnızca bu time dahil olanlara orta/ileri seviye konulara erişme yetkisi verilebilir. Hatta bu iş ileri seviyeye taşınıp buradaki eğitimlere özel sertifika programları açılabilir.
Yanlış anlaşılmasın tartışarak farklı çözümler üretebilir, var olan konuları daha ileriye taşıyabiliriz. Bundan dolayı yazdıklarına fikrimi belirtmek istiyorum.
tryhackme, hackthebox tamamen farklı konseptler. THT yi doğrudan bu tarz yapıya evirmek, 21 yıllık emeği çöpe atmak demektir. Bundan dolayı doğrudan THT'yi bu tarz platforma evirmek yerine tht bünyesinde alt bir platform kurulabilir.
Bir forumu sadece eğitim platformu olarak görmek büyük bir yanlış. Forumların amacı belirli konular üzerinde topluluklar yaratıp bilgi paylaşımı yapılmasını sağlamaktır. Bundan dolayı her üye kurallar çerçevesinde paylaşım yapabilir. Öğrenme sürecimdeki en büyük motivasyon çözemediğim konuları saatlerce araştırıp üstesinden geldikten sonra verdiği hazdır. Bir forum içerisinde eğitim müfredatı hazırlar gibi, al kardeşim sen yeni geldin bunları öğren demek yanlış olur. Gerçekten bu alanda kendisini geliştirmek isteyen insanlar bilgiyi bulamadığında, araştırma yapabilmesini öğrenmesi gerekiyor. Aradığı konu bu forum içerisinde değil de başka bir forumda da olabilir. Böyle bir durumda kendisini tek bir forumda kısıtlamamalı.
Kaliteli ve kalitesiz konusunda bu biraz ucu açık bir şey bana göre de kalitesiz konular mevcut. Fakat o konularında alıcısı olduğu bir topluluk var. Benim konularıma bakarsan ilk açtığım onlarca konu, şu an baktığımda çok anlamsız geliyor. Ama o dönem öğrendiklerimi paylaşmak ve insanlara bakın ben bunu biliyorum demek benim için çok değerli bir motivasyondu. Öğrenme sürecimi de hızlandırdı.
Eğer içeride binlerce aktif üyen mevcutsa ve kalite sağlamak istiyorsan yapabileceğin 2 yol var:
kaliteli üyeleri içeriye almak,
bir puan skalasına göre konuları öne çıkarmak
sadece belirli bir kitleyi içeriye aldığında dezavantajları:
Forumun aktifliğini yitirmesi,
Bu alanda kariyer yapmak isteyen gençleri doğrudan devre dışı bıraktın,
konu çeşitliliğinin azalması,
vb.